• ОПЕК променя правилата си за оценка на петролните запаси

    ОПЕК променя правилата си за оценка на петролните запаси

    С новата методика картелът ще продължи с ограниченията в доставките

    ОПЕК променя правилата си за оценка на петролните запаси

    ОПЕК промени правилата си за оценка на натрупаните петролни запаси, което дава повече възможности на групата да продължи със съкращенията в доставките, докато анализаторите предупреждават, че този ход може да доведе до изкривяване на пазара, пише агенция „Ройтерс”.

    Още откакто Организацията на страните-износителки на петрол и съюзниците й начело с Русия - група, известна като ОПЕК +, започна да ограничава добива на петрол преди две години и половина, тяхната цел беше да обезпечат складовите запаси от петрол на индустриализирания свят с такова количество от суровината, в съответствие със средната стойност за петгодишен период.

    Според ОПЕК, ако бъде елиминирано презапасяването, това би довело до балансиран петролен пазар.

    По-рано този месец саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза, че ОПЕК използва периода 2010-2014 г. като показател, за да оцени ефекта от въведените ограничения в доставките.

    Включването на този нов показател би било отклонение от осреднената стойност за периода 2014-2018 г., която беше използвана от Международната агенция по енергетика (МАЕ) и от самата организация ОПЕК , за да определят капацитета на пазара.

    „2010-2014 вероятно е другият край на спектъра и ние ще разгледаме набор от показатели, които ще ни дадат насоки какво да правим след като изтекат деветте месеца“, каза Фалих, правейки препратка къв времето, когато ограничаването в  доставките трябва да приключи - през март 2020 година.

    Два източника от ОПЕК са съобщили за „Ройтерс”, че периодът 2010-2014 г. ще бъде основният показател, използван за измерването на запасите.

    Според тях обосновката за това е, че средната стойност за периода 2010-2014 г. предхожда годините 2015-2016 г., когато запасите се увеличиха до безпрецедентни нива, а ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, увеличи производството си в борбата за пазарен дял срещу шистовия газ и други производители.

    „Това е нова перспектива, предложена от ОПЕК. Имаме своя собствена перспектива ”, заяви шефът на МАЕ Фатих Бирол.

    "Важното е, че можете да промените методологията, но не можете да промените реалностите на пазара", каза той.

     

    правила ОПЕК петролни запаси съкращения в доставките презапасяване

    Оценка на новината

    0