• „Ройтерс”: Фед ще намали лихвите за първи път от десетилетие този месец

    „Ройтерс”: Фед ще намали лихвите за първи път от десетилетие този месец

    До края на годината може да се очаква още едно намаление, посочват икономисти, участвали в анкета на „Ройтерс”

    „Ройтерс”: Фед ще намали лихвите за първи път от десетилетие този месец

    Почти сигурно е, че Федералният резерв ще намали лихвите с четвърт процент през юли, смятат икономистите, включили се в анкетата на „Ройтерс”. Според тях по-късно през годината може да се очаква още едно намаление, на фона на нарастващите икономически рискове от продължаващата търговска война между САЩ и Китай, предава международната агенция.

    Очакванията за първото намаление на лихвения процент за последното десетилетие се затвърдиха този месец, след като няколко представители на Фед категорично намекнаха, че скоро ще има разхлабване на политиката, изтласквайки американски финансови пазари към нови върхове.

    Макар че тези разхлабващи мерки са в съответствие с действията на повечето големи централни банки, които през последните месеци се стремят да стимулират икономиката, анкетата на „Ройтерс” показва, че икономистите и финансовите пазари залагат на намаляването на лихвата от Фед с четвърт процент, до 2.00-2.25%, вместо с половин процент.

    „Основната причина за намаляването на лихвените проценти от Фед е, че това очакване е било остойностено от финансовите пазари за някакъв период. Ако Фед не се съобрази с това и не намалят лихвите, това ще предизвика известен шок,” казва Андрю Хънтър, старши икономист в Capital Economics.

    Всъщност, въпреки че някои показатели за икономическата активност в САЩ са намалели, нивото на безработицата е най-ниското за последните 50 години, а пазарът на „Уол Стрийт” е на рекордно високи нива. Обикновено такава среда не предвижда промяна в цикъла на лихвените проценти.

    лихви Фед финансови пазари парична политика търговска война между САЩ и Китай Уол Стрийт разхлабване световна икономика

    Оценка на новината

    0