• Финансовите пазари с колебливо възстановяване след разочарованието от позицията на ЕЦБ

    Финансовите пазари с колебливо възстановяване след разочарованието от позицията на ЕЦБ

    В четвъртък управителят на Европейската централна банка заяви, че ще се въведат нови мерки за разхлабване на паричната политика, но много инвеститори очакваха лихвите да паднат незабавно

    Финансовите пазари с колебливо възстановяване след разочарованието от позицията на ЕЦБ

    Европейските финансови пазари регистрираха колебливо възстановяване в петък, след като солидните печалби в няколко американски компании помогнаха на инвеститорите да преодолеят разочарованието си от факта, че Европейската централна банка не обяви мерки за незабавно разхлабване на паричната политика.

    Паневропейският индекс добави 0.2% към стойността си. FTSE се възстанови, подпомогнат от плановете на Vodafone (VOD.L) да обедини своите бизнеси на 10 европейски пазара в нова компания, която може да бъде листвана на борсата, както и от печалбите на образователната фирма Pearson (PSON.L), резултат от оптимистична търговска актуализация.

    Задоволителните американски печалби, постигнати за една нощ от собственика на Google, Alphabet (GOOGL.O), Intel (INTC.O) и Starbucks (SBUX.O) помогнаха да се компенсира понижението при Amazon (AMZN.O).

    „Потокът от приходи от страна на САЩ показа, че хората трябва да обръщат внимание на корпоративния цикъл, както и на цикъла на лихвените проценти. Фокусът също се измества към последните данни за американския икономически растеж, които ще бъдат оповестени този следобяд. Тези данни могат да повлияят и върху решението на Федералния резерв”, каза Андрю Милиган, ръководител на глобалната стратегия в Aberdeen Standard Investments.

    В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги пое ангажимент институцията да облекчи паричната политика още повече и дори намекна за преразглеждане на целта за инфлацията в еврозоната. Много инвеститори обаче, се надяваха, че лихвените проценти ще бъдат понижени незабавно.

    В Азия несигурността дали Вашингтон и Пекин ще успеят да уредят зейналата пропаст помежду им в областта на търговията, технологиите и дори геополитическите амбиции, накара много инвеститори да запазят изчаквателната си позиция. Преговарящите от двете страни ще се срещнат в Шанхай следващата седмица. Най-широкият индекс за азиатско-тихоокеанските пазари, без да се включва Япония – MSCI, спадна с 0.6%.

    ЕЦБ търговска война между САЩ и Китай Марио Драги разхлабване на паричната политика европейски финансови пазари

    Оценка на новината

    0