• Китай декларира, че е увеличил вноса на соя от САЩ, но това още не е видно от американските данни

    Китай декларира, че е увеличил вноса на соя от САЩ, но това още не е видно от американските данни

    Китайски държавни медии съобщиха в неделя, че Съединените щати са изпратили в Китай няколко милиона тона соя, откакто лидерите на двете страни се срещнаха през юни, въпреки че данните американското правителство показват, че обемът е много по-малък

    Китай декларира, че е увеличил вноса на соя от САЩ, но това още не е видно от американските данни

    Търговската война между САЩ и Китай намали износа на щатска земеделска продукция към Китай, като продажбите на соя рязко спаднаха, след като Пекин увеличи с 25% тарифите за американския внос.

    Данните от американското министерство на земеделието (USDA) показват, че само 1.02 милиона тона соя са били изпратени в Китай за периода от 28 юни, когато започна срещата на Г-20, до седмицата, приключила на 18 юли - най-скорошната дата, за която има налични данни. Тези доставки отразяват покупките, направени по-рано тази година, като се очаква американското земеделско министерство да публикува нови данни тази седмица, съобщава агенция "Ройтерс".

    Но държавната телевизия CCTV, цитирайки Китайската комисия за национално развитие и реформи и Министерството на търговията заяви, че Китай е отправил запитвания към американски доставчици за закупуването на соя, памук, свинско месо, сорго и други селскостопански продукти от 19 юли - и някои продажби вече са били осъществени.

    Компаниите, участвали в продажбите, са поискали от китайските митнически власти изключване от списъка с наказателните тарифи за селскостопански стоки, информира китайската медия.

    Джим Хуанг, главен изпълнителен директор на China-data.com.cn, независима консултантска агенция в областта на селското стопанство, заяви в понеделник, че покупката ще се извършва от „държавни фирми и други основни играчи, въз основа на цените и реалното им търсене. Така че процесът няма да бъде толкова бърз". "Китай е искрен в преговорите със САЩ и предлага жестове на добра воля", отбелязва Хуанг.

    Китайските и американските преговарящи ще се срещнат в Шанхай тази седмица за първи път след срещата на върха на Г-20, а търговските преговори трябва да започнат на 30 юли.

    По-рано този месец администрацията на Тръмп заяви, че ще освободи от наказателни тарифи сравнително малък списък от 110 китайски продукта – в това число медицинско оборудване и ключови кондензатори.

    Междувременно митническите данни, публикувани в събота, показаха, че Китай е внесъл 614 805 тона соя от САЩ през юни, което е спад с 2.5%, сравнено с юни 2018 година, и с 37% надолу от внесените 977 024 тона през май.

    Търсенето от стана на Китай на соя, натрошена във фураж за добитъка, също намаля драстично през последните месеци, тъй като африканската чума по свинете се разнесе в цялата страна, което доведе до смъртта или унищожаването на милиони прасета.

    износ соя търговска война между САЩ и Китай земеделска продукция наказателни тарифи световна икономика

    Оценка на новината

    0