• За първи път от 10 години: Фед намали основната лихва в САЩ

    За първи път от 10 години: Фед намали основната лихва в САЩ

    Очакваното намаление на лихвените проценти от страна на Федералния резерв с 25 базисни пункта стана факт, но председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че това понижение не е началото на по-дълъг цикъл, разочаровайки пазарите

    За първи път от 10 години: Фед намали основната лихва в САЩ

    В сряда Федералният резерв намали основния лихвен процент в Щатите с 25 базисни пункта от 2.50% до 2.25%, за първи път от 2008-ма година насам. С този ход Централната банка изпълни пазарните и политическите очаквания, но само донякъде. Много търговци се надяваха, че ще получат по-ясно потвърждение от страна на Федералния резерв за предстоящо понижение на лихвените проценти.  Шефът на Фед Джеръм Пауъл обаче, изрично заяви, че това действие не е началото на продължителен цикъл за намаляване на лихвите. В същото време той допълни, че това не означава, че намалението непременно ще бъде еднократно.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който нееднократно е критикувал паричната политика на Фед и в последно време агресивно призовава за по-сериозно намаляване на лихвените проценти, не пропусна да изрази разочарованието си от хода на Фед в свой пост в Туитър от вчера .

    Централните банкери от Федералния резерв обясниха решението си за намаляване на лихвата с „последиците от глобалното развитие на икономическите перспективи, както и приглушения инфлационен натиск.“ Джером Пауъл се позова на световния икономически спад и търговското напрежение между САЩ, и Китай и Европа, както и на желанието на институцията да засили твърде ниската инфлация до целевото ниво от 2%.

    Водещите борсови индекси на „Уолстрийт” завършиха на червена територия. S&P 500 отчете понижение с 1.09 на сто за деня, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.69%. Dow Jones пък изтри над 300 пункта, или 1.25% от стойността си след решението на Фед.

    САЩ Фед финансови пазари Уолстрийт Джером Пауъл понижение на лихвите

    Оценка на новината

    0