• Глобалните финансови пазари се повишиха, заради надеждите за стимулиращи икономически мерки

    Глобалните финансови пазари се повишиха, заради надеждите за стимулиращи икономически мерки

    Германия, Китай и САЩ готвят мерки, с които да се противопоставят на евентуална рецесия

    Глобалните финансови пазари се повишиха, заради надеждите за стимулиращи икономически мерки

    Фондовите борси регистрираха повишение във вторник, тъй като инвеститорите приветстваха признаците, че големите икономики подготвят парични и фискални стимули, предаде агенция „Ройтерс”. Надеждите са  разхлабването на фискалните политики да предотврати глобален икономически спад.

    След бурната първа половина на август на финансовите пазари, когато инвеститорите изхвърляха акции и изливаха парите си в държавен дълг и други сигурни убежища, тази седмица на пазарите се възцари известно спокойствие, на фона на очакванията Китай и Германия да придприемат стимулиращи икономически мерки.

    Паневропейският индекс Euro Stoxx 600 спечели 0.1%, докато френският CAC 40 се покачи с 0.13%, а британският FTSE 100 - с 0.4% на сто. Немският DAX също регистрира повишение.

    Индексът на световния капитал MSCI, който проследява акциите в 47 държави, се повиши с 0.1%, въпреки че понижението при индекса през август е над 3 на сто

    Тази седмица инвеститорите приветстваха признаците, че политиците са готови да подкрепят икономиките си и да се противопоставят на щетите, причинени от международното търговско напрежение в хода на търговската война между Китай и САЩ.

    „Все още виждаме ограничени рискове за рецесия в краткосрочен план, тъй като стимулиращите мерки на централните банки помагат за разтягане на икономическия цикъл, но търговското и геополитическото напрежение остават рисковете пред икономическия растеж“, заявяват анализаторите от Black Rock Investment Institute в седмичния си обзор.

    Пазарите се повлияха и от решението на Китайската централна банка да подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец. В резултат на това във вторник основният лихвен процент по кредитите в Поднебесната империя беше леко по-нисък.

    Германското коалиционно правителство заяви, че е готово да пренебрегне балансираното си бюджетно правило, за да се противопостави на евентуална рецесия.

    „Вашингтон Пост” съобщи в понеделник, че висши служители на Белия дом обсъждат временно намаляване на данък общ доход с цел подпомагане на икономиката.

    световна икономика Германия търговска война между САЩ и Китай световни финансови пазари фискални стимули

    Оценка на новината

    0