• Тръмп прогнозира търговско споразумение с Китай

    Тръмп прогнозира търговско споразумение с Китай

    След като двете най-големи икономики обявиха нови взаимни наказателни тарифи в петък, в началото на седмицата те се опитаха да успокоят разклатилите се пазари, а Тръмп дори обяви, че скоро преговорите ще започнат отново

    Тръмп прогнозира търговско споразумение с Китай

    Съединените щати и Китай се опитаха да облекчат напрежението, натрупало се в търговската война в понеделник, след като Пекин призова за спокойствие, а президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира постигането на търговска сделка, след като пазарите се понижиха в отговор на новите наказателни тарифи, които бяха обявени от двете страни, предава агенция „Ройтерс”.

    В кулоарите на срещата на върха на Г-7 на световните лидери във Франция американският президент Доналд Тръмп заяви, че китайски официални представители са се свързали с американските си търговски колеги през нощта и са им предложили да се върнат на масата за преговори.

    Вицепремиерът Лю Хъ, който ръководи разговорите с Вашингтон, заяви в понеделник, че Китай е готов да разреши търговския спор чрез „спокойни“ преговори и решително се противопостави на ескалацията на конфликта.

    Тръмп приветства тази реторика и дни след като определи президента Си Дзинпин като враг, се произнесе с похвала за китайския си колега.

    „Те искат спокойствие и, честно казано, това е страхотно. Една от причините президентът Си да е велик лидер, а Китай - велика страна е, че те разбират как работи животът“, отбеляза Тръмп.

    В Пекин говорителят на външното министерство заяви, че не е чувал да е осъществяван телефонен разговор между двете страни. Китайското министерство на търговията обикновено пуска изявления за търговски обаждания. Оттам не отговориха на искането за коментар по темата, съобщава „Ройтерс”.

    Все по-ожесточената търговска война между двете най-големи икономики в света ескалира в петък, след като двете страни обявиха налагането на още наказателни тарифи върху взаимния си износ.

    Тръмп обяви допълнително мито от 5 на сто върху китайски стоки за около 550 милиарда долара, часове след като Китай разкри, че ще обложи с наказателти тарифи стоки на стойност 75 милиарда долара, идващи от САЩ.

    Преди Тръмп да говори в понеделник, световните фондови пазари се разклатиха, а китайският юан падна до 11-годишно дъно. Инвеститорите се пренасочиха към сигурните убежища на държавните облигации и златото. Фондовите пазари се измъкнаха от най-ниските си нива след коментарите на Тръмп в понеделник, юанът също се възстанови донякъде.

    преговори злато Юан Доналд Тръмп държавни ценни книжа търговска война между САЩ и Китай световни финансови пазари Лю Хъ световна икономика

    Оценка на новината

    0