• Китайските коментари за разрешаване на търговския спор повишиха индексите на „Уолстрийт”

    Китайските коментари за разрешаване на търговския спор повишиха индексите на „Уолстрийт”

    Китайската страна изрази надежда, че САЩ ще създадат необходимите условия за нови кръг преговори през септември

    Китайските коментари за разрешаване на търговския спор повишиха индексите на „Уолстрийт”

    Американските фондови борси отвориха със значително повишение в четвъртък, след като Китай изрази надежда за разрешаване на търговския спор със Съединените щати и успокои притесненията на инвеститорите за риска от рецесия, предаде агенция "Ройтерс".

    Индустриалният индекс Dow Jones .DJI се повиши с 212.99 пункта, или 0.82%. S&P 500 .SPX се повиши с 22.43 пункта или 0.78%, а Nasdaq Composite .IXIC спечели 88.90 пункта, или 1.13%.

    Китай се надява САЩ да създадат необходимите условия за новия кръг търговските преговори през септември, стана ясно в четвъртък. Според китайското министерство на търговията напредъкът на преговорите ще зависи от това дали Вашингтон може да създаде благоприятни условия.

    Миналия петък търговската война между двете най-големи икономики в света отново екскалира, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще наложи допълнително мито от 5% върху китайски вносни стоки за около 550 милиарда долара.

    Този ход дойде часове, след като Китай обяви, че ще обложи с наказателни тарифи стоки от САЩ на стойност 75 милиарда долара.

    Китай се надява САЩ да отменят планираните допълнителни тарифи, за да се избегне ескалация в търговската война, заяви говорителят на министерството на търговията Гао Фенд в четвъртък.

    В продължение на две години администрацията на Тръмп се опитва да окаже натиск върху Китай да премахне това, което нарича нелоялни търговски практики, и да направи сериозни промени в политиките си за защита на интелектуалната собственост, принудителните трансфери на технологии на китайските фирми, индустриалните субсидии и достъпа до пазара.

    световна икономика борсови индекси Уолстрийт търговска война между САЩ и Китай търговски мита

    Оценка на новината

    0