• Глобалната производствена активност се забавя през август, под бремето на търговската война  

    Глобалната производствена активност се забавя през август, под бремето на търговската война  

    Очаква се Европейската централна банка да въведе нови стимулиращи мерки следващата седмица

    Глобалната производствена активност се забавя през август, под бремето на търговската война  

    Търговската война между Китай и Съединените щати доведе до спад в глобалната производствена активност през август, показаха проучвания, проведени сред бизнеса, като те на свой ред засилиха решимостта на политиците да въведат нови стимули срещу рисковете от рецесия, предава агенция „Ройтерс”.

    Новата ескалация на търговския спор между Америка и Китай започна в неделя, след като САЩ започнаха да прилагат 15-процентните митнически тарифи за различни китайски стоки. Китай отговори с новите мита върху щатския суров петрол в САЩ, увеличавайки опасенията от глобално икономическо забавяне.

    Продължаващият спад в експортно-ориентираната германска икономика – двигателят на еврозоната, доведе до свиване на производствената активност в целия блок през август за седми пореден месец, затвърждавайки очакванията, че Европейската централна банка ще облекчи паричната политика следващата седмица.

    Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши до 47 пункта  през август, но остава доста под ключовото ниво от 50 пункта, разграничаващо икономическия растеж от рецесията. Макар че индексът регистрира подобрение  в сравнение с юли, отчетената през август стойност е най-ниското ниво, регистрирано в еврозоната, от декември 2012 година насам.

    Икономиката на Франция, която е по-малко зависим от износа в сравнение с другите страни от еврозоната, до момента е по-слабо засегната от забавянето и производствената й активност се върна към растеж през август.

    Производството във Великобритания, разтърсено от задълбочаващата се криза, свързана с Brexit, и глобалния спад, се е свило през изминалия месец с най-бързите темпове от седем години насам.

    „Голямата картина е, че производството е на път да се свие за второ поредно тримесечие и осезаемо възстановяване е малко вероятно да се случи, като се има предвид продължаващата борба на глобалните производители с рецесията“, каза Андрю Уишарт, икономист от Capital Economics.

    Очаква се данните от САЩ да покажат забавяне на промишления ръст и в най-голямата икономика в света.

    Изненадващо, производствената активност в Китай регистрира увеличение, според данните на индекса PMI в частния сектор, въпреки че поръчките останаха слаби и бизнес доверието се влоши.

    След данните от понеделник, пазарните настроения останаха колебливи и докато европейските акции се повишиха предпазливо, еврото регистирира 0.05% понижение, търгувайки се за 1.0985 долара, което е далеч от двугодишното дъно от 1.0963 долара, ударено в американската търговия в петък.

    световна икономика Еврозона финансови пазари търговска война между САЩ и Китай рецесия производствена активност

    Оценка на новината

    0