• Петролът поевтинява с 2%, в резултат на търговската война и нарасналата продукция

    Петролът поевтинява с 2%, в резултат на търговската война и нарасналата продукция

    Продукцията на Организацията на страните износителки на петрол се увеличи през август за първи път тази година, Русия също повиши производството си над договореното с останалите страни-производителки

    Петролът поевтинява с 2%, в резултат на търговската война и нарасналата продукция

    Цените на петрола паднаха с 2% във вторник, в резултат на нарасналото производство на петрол от страна на ОПЕК и Русия, както и вследствие на продължителния търговски спор между САЩ и Китай, който забави глобалната икономика, предава „Ройтерс”.

    Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 1.26 долара, или 2.3%, достигайки 53.84 долара за барел, а тези на сорта Брент се понижиха с 96 цента, до 57.70 долара.

    Съединените щати тази седмица обложиха с мита от 15% различни китайски стоки, а Китай – от своя страна, започна да налага нови мита върху списък с американски вносни стоки на стойност 75 милиарда долара.

    Въпреки че търговският конфликт се задълбочи, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете страни ще се срещнат за преговори този месец.

    Междувременно се оказа, че икономиката на Южна Корея е нараснала по-малко от очакваното през второто тримесечие, след като данните за износа й са били ревизирани в посока надолу, в резултат на продължителния спор между САЩ и Китай, показаха данните на централната банка във вторник.

    Решението на Аржентина в неделя да наложи контрол върху капитала също повишава рисковете на развиващите се икономики, и респективно – за тяхното потребление на петрол.

    Продукцията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се увеличи през август за първи път тази година, заради увеличения добив от страна на Ирак и Нигерия, който надвишава ограниченията на Саудитска Арабия и загубите, причинени от американските санкции срещу Иран.

    Руското производство на петрол през август също се повиши до 11 294 милиона барела на ден, с което надвиши максималната ставка, обещана от Москва в споразумението с другите страни-производителки и достигна най-високата си стойност от месец март насам, показват данните от понеделник.

    „Това, което е лошо за перспективите за глобалния растеж, е лошо и за петрола в момента, и само големите тегления от запасите могат да забавят това понижение”, заяви Грег Маккена, анализатор в McKenna Macro, цитиран от „Ройтерс”.

    петрол русия ОПЕК цена понижение търговска война между САЩ и Китай световна икономика

    Оценка на новината

    0