• Черното злато с рекорден скок в цената след атаките в Саудитска Арабия

    Черното злато с рекорден скок в цената след атаките в Саудитска Арабия

    Износът на саудитски петрол ще се нормализира тази седмица, тъй като кралството черпи от значителните си резервни запаси

    Черното злато с рекорден скок в цената след атаките в Саудитска Арабия

    В понеделник за момент цените на петрола се повишиха с близо 20%, като петролът сорт Brent отчете най-голямата си дневна печалба от времето на кризата в Персийския залив през 1990-1991 г. насам, в резултат на атаката срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия в събота, която намали наполовина петролното производство на кралството, предаде агенция „Ройтерс”.

    Цените се отдръпнаха надолу, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри използването на петролните запаси на Америка, за да се гарантира сигурността на доставките. Но също така заяви, че е готов да отговори на удара - перспектива, която поддържа геополитическото напрежение.

    Фючърсите на петрола Brent, международният бенчмарк за цените, нараснаха с 19.5% до $ 71,95 за барел, което е най-големият дневен ценови скок от 14 януари 1991 г. Към обяд в понеделник фючърсите на Брент се търгуваха за 66.67 долара за барел, което е с 6.45 долара, или 10.7% нагоре.

    Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и със сравнително големия си резерв е доставчик на последна инстанция от десетилетия насам, обобщава „Ройтерс”.

    Износът на саудитски петрол ще се нормализира тази седмица, тъй като кралството черпи от значителните си резервни запаси, съобщи запознат източник от индустрията пред „Ройтерс”.

    "Една от малкото страни с подобен резервен капацитет за петрол е Саудитска Арабия... Именно този допълнителен буфер за доставките беше унищожен през уикенда, макар и за ограничен период от време", каза Тамас Варга от петролния брокер PVM.

    Основните вносители на саудитската суровина, като Индия, Китай, Япония и Южна Корея, ще бъдат най-много засегнати от прекъсването на доставките. Индия може да пострада най-сериозно, тъй като нейните резерви са най-малки. Южна Корея вече заяви, че ще обмисли освобождаването на нефт от стратегическите си резерви.

    Саудитска Арабия може да се превърне в голям купувач на рафинирани продукти след атаките, тъй като те са засегнали капацитета й за рафиниране, заявиха от консултантската компания Energy Aspects.

    Aramco Trading Co вече прави запитвания за закупуване на дизел за бърза доставка, твърдят запознати търговски източници пред „Ройтерс”.

    петрол поскъпване Саудитска Арабия Brent цена атаки петролни съоръжения

    Оценка на новината

    0