• Франция и Германия с обща стратегия срещу глобалното икономическо забавяне

  Франция и Германия с обща стратегия срещу глобалното икономическо забавяне

  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ревизира прогнозата си за световния растеж за 2019 година в посока надолу, до 2.9 на сто - най-слабата стойност от финансовата криза насам

  Франция и Германия с обща стратегия срещу глобалното икономическо забавяне

  Франция и Германия са договорили съвместна стратегия в отговор на глобалния икономически спад в момент на международно търговско напрежение, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер в четвъртък, цитиран от агенция „Ройтерс”.

  На обща пресконференция с министрите на финансите и  на икономиката на Германия, Льо Мер заяви, че стратегията се основава на три стълба: „намаляване на публичния дълг там, където е необходимо, какъвто е случаят във Франция; провеждане структурни реформи, както правим във Франция; спазването на фискални политики, които могат да поемат щафетата от паричната политика".

  Междувременно, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди, че световната икономика рискува да влезе в нова, продължителна фаза на нисък растеж, ако правителствата продължават да се чудят как да реагират.

  Прогнозата на ОИСР е, че растежът на глобалната икономика за 2019 година ще бъде най-слабият от финансовата криза през 2008-2009 година насам. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие икономическият ръст в световен план ще се забави от миналогодишните 3.6 на сто до 2.9% за тази година. За следващата година се очаква минимално подобрение на растежа до 3 на сто.

  Прогнозите на ОИСР се влошиха, след последното им актуализирани през май, когато очакванията на организацията бяха, че глобалната икономика ще нарасне с 3.2% тази година и с 3.4% през 2020 г.

  икономически растеж Германия Франция Стратегия прогноза ОИСР икономическо забавяне

  Оценка на новината

  0