• В Германия се усеща подобрение на бизнес климата

    В Германия се усеща подобрение на бизнес климата

    Ръст до -2,1% отчете индексът на очакванията на бизнеса в страната

    В Германия се усеща подобрение на бизнес климата

    Като индикация, че спадът в икономиката на Германия е на път да отслабне, може да се приеме увеличеното до най-високо ниво в рамките на последните 6 месеца, доверие от страна на германските инвеститори.

    Индексът на очакванията на бизнеса в Германия в периода от последните 6 месеца отбеляза осезаем ръст и достигна -2,1 пункта. За сравнение неговото ниво през миналия месец бе -22,8 пункта. Икономическите експерти пък бяха направили прогноза за скок на показателя до -13 пункта. Данните за актуалното състояние на бизнес климата в Германия и прогнозите на бизнеса за еврозоната също се подобряват. Икономистите смятат, че най-голямата европейска икономика е изпаднала в техническа рецесия през последното тримесечие, в което промишлеността показа задълбочаваща се слабост.

    Като причина за ръста на показателите може да бъде посочено значителното подобрение на факторите, които оказват най-голямо влияние върху икономиката в страната. В свое изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах заяви надеждата си, че средата на международната икономическа политика е на път да се подобри в близко бъдеще.

    Прогнозите за ръст на германската икономика през тази и предстоящата година бяха намалени. Икономическите експерти предупреждават, че тенденциозният спад на промишлеността застрашава да се прехвърли и към други сектори на икономиката.

    От ЕЦБ въведоха нови стимули в паричната политика, с цел да се окаже подкрепа на еврозоната, през семтември тази година. Същевременно от банката отправиха апел към правителствата на страните, които имат възможност, да увеличат фискалните си разходи, за да съживят растежа.

    На този етап Германия не отговаря на тези призиви. Според министъра на финансите Олаф Шолц към момента страната разполага със „стабилна икономика“, но има готовност да функционира и в състояние на криза.

    В световен мащаб акциите поскъпнаха в края на октомври заради подновения оптимизъм по отношение на търговията и растежа, а германският борсов индекс DAX се намира близо до рекордно високо равнище.

     

    бизнес форекс акции икономика инвеститори ЕЦБ Еврозона Германия Криза индекс международна икономическа политика фиксални разходи стабилна икономика ZEW DAX

    Оценка на новината

    0