• Настъпи объркване на азиатските пазари

    Настъпи объркване на азиатските пазари

    Публикуваните разочароващи данни за китайската икономика предизвикаха объркване на азиатските пазари

    Настъпи объркване на азиатските пазари

    Цените на акциите на азиатските пазари се объркаха в четвъртък след като Китай публикува отчета за икономическите данни в страната, който се оказа по-лош от очакваното.

    Китайският шанхайски композитен индекс (SHCOMP) стартира в зелено, но след  доклада на китайското правителство тръгна надолу  и за кратко време се понижи с 0,2%. Следобед успя да възстанови загубите и леко се повиши.

    Продажбите на дребно в Китай нараснаха със 7,2% през октомври в сравнение с година по-рано. Очакваното от анализаторите увеличение обаче бе поне с 7,9%. Междувременно промишленото производство нарасна с 4,7%, което също беше по-малко от предвиденото.

    В изявлението придружаващо изнесените данни се посочва още, че налягащият натиск върху икономиката продължава да се увеличава.

    Навсякъде в региона хонконгският индекс Hang Seng (HSI) днес се понижи с 0,8%. Това прави над 4% спад до момента на индекса за тази седмица, а градът продължава да се бори с жестоки вълнения.

    Cathay Pacific (CPCAY) също отбеляза спад с 1,6%, след като авиокомпанията заяви, че броят на входящите пътници е намалял с 35% на годишна база през октомври и предупреди, че приходите й през втората половина на 2019 г. ще бъдат значително по-слаби от тези през първите 6 месеца на годината.

    Tencent (TCEHY) отчете спад с 2.3% в Хонконг, след като китайският социален медиен гигант понесе 13% понижение на нетната си печалба за третото тримесечие на 2019г, което се оказа по-лош резултат от този направен в прогнозите на анализаторите.

    Hangzhou Hikvision Digital Technology, най-големият в света доставчик на продукти за видеонаблюдение, отчете спад с 2,3% на фондовата борса в Шенжен. Компанията заяви в четвъртък, че двама висши ръководители са разследвани от Върховия регулатор на ценни книжа в страната, заради предполагаеми нарушения на правилата за оповестяване.

    Японският Nikkei 225 (N225) стартира на високи нива, но след това загуби позиция. Причината бе, че третата най-голяма икономика в света отчете по-слаб от очакваното темп на растеж за третото тримесечие.  С това се обяснява и неговия спад с 0,8%.

    В същото време индексът Kospi на Южна Корея (KOSPI) нарасна с 0,2%.

    Фючърсите на САЩ се колебаеха между малки печалби и загуби по време на азиатските часове за търговия в четвъртък. Фючърсите за Dow (INDU), S&P 500 (SPX) и Nasdaq (COMP) отчетоха спад с между 0,1% и 0,2%.

     

     

    бизнес форекс спад Китай продажби на дребно икономика фондова борса промишлено производство азиатски пазари икономически данни натиск върху икономиката HSI CPCAY прихооди TCHEHY N225 Kospi INDU SPX COMP

    Оценка на новината

    0