• Отрицателните лихви притесняват Wall Street

    Отрицателните лихви притесняват Wall Street

    Според Wall Street отрицателните лихви нанасят вреда на икономиката

    Отрицателните лихви притесняват Wall Street

    Wall Street отправя критика към централните банки в Европа по повод на предлаганите от тях отрицателни лихвени проценти. Към момента няма категорични доказателства, че отрицателните лихви са вредни, но властите трябва да са подготвени за страничните ефекти от тях.

    Централните банки в Европа предлагат на своите клиенти отрицателни лихви от началото на 2010г. Те таксуват кредиторите, с депозити в централната банка над определен праг  надявайки се, че това ще накара търговските банки да отпускат повече заеми. ЕЦБ понижи референтния си лихвен процент по депозитите до -0,5%.

    Изпълнителните директори на Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co., Джеймс Горман и Джейми Даймън  се обявиха против воденето на такава парична политика. Според тях това, което Европа преживява с отрицателните лихви, очевидно е много лошо, не само за банките но за икономиката. Те подчертаха, че се надяват подобно нещо никога да не се случи в САЩ. Горман определи отрицателните лихви  като „неуспешен експеримент“.

    Отрицателните лихви по депозитите ще доведат до спад на печалбите на търговските банки, ако те откажат да прехвърлят тази политика върху спестяванията на клиентите си.

    Три са основните аргументи срещу отрицателните лихвени проценти. На първо място-  те насърчават безотговорното кредитиране, създават кредитни балони и условия за финансов крах. На второ място - подтикват към вземане на твърде много пари от банковата система, за да бъде избегнато плащането за „привилегията“ да депозираш пари в брой. На трето място- има „процент на обръщане“, под който централната банка подканва кредиторите да намалят заемите си, вместо да го увеличават.

    Най-големият страх от отрицателните лихви е този за финансовата стабилност. Централните банки използват отрицателните лихви и други нетрадиционни мерки, с цел да повишат инфлацията и да стимулират икономическия растеж.

    До момента отрицателните лихвени проценти са ограничени до голяма степен в Япония и Европа, а управителят на Федералния резерв Джером Пауъл  не желае САЩ да поема по този път. Това значи, че Wall Street,  няма реално основание за притеснение.

    бизнес форекс икономика депозити ЕЦБ кредитиране банкова система wallstreet отрицателни лихви

    Оценка на новината

    0