• Успех за руските акции през 2019г.

  Успех за руските акции през 2019г.

  Руските акции са отбелязали най-голям ръст през 2019г., спрямо всички други търгувани финансови инструменти

  Успех за руските акции през 2019г.

  Ситуацията на световните борси показва, че през 2019г. руските акции са се отбелязали най-голям ръст в сравнение с почти всички други финансови инструменти. Причина за това е дивидентната им доходност, която е повече от 2 пъти по-висока от тази на акциите, които се търгуват на развиващите се пазари.

  Данните до момента сочат, че индексът RTS се е покачил с 35%. Благодарение на това той достига нива над тези отпреди санкциите през 2014 г.  Финансовата стабилност в Русия, силата на валутата и евтините финансови инструменти привлякоха инвеститорите. За 2019 г. единствено гръцките акции са по-търсени от руските.

  Елена Ловен от Swedbank Robur Fonder AB, предвещава възход на руската борса през следващата 2020 година. Според нея дивидентите са променили играта. Тя допълни, че руските акции лесно могат да поскъпнат с още 40% до 50% и въпреки това да останат евтини.

  Руските компании с процент държавно дялово участие бяха подложени на натиск да предадат по-голяма част от печалбата си на финансовото министерство под формата на дивиденти през последните години, а страничен ефект бе, че и другите акционерите в тях получиха облаги.

  Акциите на руския газов гигант Газпром са увеличили стойността си с 64% от началото на 2019 г., след като компанията повиши изплащанията на дивидентите си. Компанията има намерение да разпредели половината от нетната си печалба в дивиденти.

  Размерът на дивидентите, които изплащат държавните кредитори Сбербанк АД и VTB Bank PJSC, също е нараснал.

  Елена Царева заяви пще, че въпреки, че няма голям растеж в икономиката или кредитирането,  има силни дивиденти и стабилна среда.

  15 руски членове на индекса MSCI Emerging Markets от всички 23, са постигнали обща възвръщаемост, която надминава средното за показателя ниво от 14% през 2019 година.

  форекс русия икономика инвеститори руски акции дивиденти кредитори

  Оценка на новината

  0