• Тайланд с най-бавен икономически ръст от 5 години насам

    Тайланд с най-бавен икономически ръст от 5 години насам

    За последните 3 месеца БВП на страната се е покачил с 2,7%

    Тайланд с най-бавен икономически ръст от 5 години насам

    През последното тримесечие икономиката на Тайланд отбелязва лек ръст. Това е най- слабият й темп на растеж в рамките на последните 5 години. Като главна причина се посочва поскъпването на валутата на страната.

    От своя страна БВП за последното тримесечие се е увеличил с около 2,7% на годишна база. Официалните данни ще бъдат обявени в понеделник.

    Секторите на износа и туризма са понесли сериозно поражение през последната година заради поскъпването на тайландския бат спрямо долара с 9,2%, най-големият ръст на валута на развиващ се пазар, както и заради забавянето на икономиката в световен мащаб, породено от напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

    Главният икономист от Bank of Ayudhya Pcl Сомправин Манпрасерт  отбеляза, че отрицателното въздействие от слабия износ завладява  местните инвестиции и потребление. Той добави, че икономиката в момента е слаба и всеки шок, дори и малък, може да провали икономическото възстановяване.

    Централната банка на Тайланд понижи лихвените си проценти два пъти в рамките на тази година, а миналата седмица облекчи правилата за отлива на капитали, като по този начин се опита да ограничи поскъпването на тайландската валутата.

    Различни компании, от различни сектори , обвиниха тайландската валута в създаване на по-трудни условията за развитието на бизнеса.

    „Състоянието на бата е лошо за нас, тъй като използваме долара като наша функционална валута, а батът поскъпва прекалено много през третото тримесечие“, казва Сомрудее Чаймонгкол, главен изпълнителен директор на Banpu.

    От правителството обявиха, че имат готовност да добавят още стимули към вече обявения пакет, възлизащ на стойност над 10 милиарда долара.

     

     

     

    бизнес сива икономика форекс ръст БВП BAT Тайланд

    Оценка на новината

    0