• Паундът отбеляза най-голямото си поскъпване спрямо еврото в рамките на 6 месеца

    Паундът отбеляза най-голямото си поскъпване спрямо еврото в рамките на 6 месеца

    Валутата на Великобритания поскъпна до най-високата си стойност спрямо еврото

    Паундът отбеляза най-голямото си поскъпване спрямо еврото в рамките на 6 месеца

    Паундът отбеляза връх в поскъпването си спрямо еврото в рамките на последните 6 месеца. Това се случи непосредствено след като членовете на Консервативната партия в страната изказаха подкрепата си към Борис Джонсън и неговия план за Brexit. В резултат надеждите Великобритания да излезе плавно от ЕС нараснаха.

    Британската валута увеличи стойността си, след като Борис Джонсън обяви, че всеки кандидат за депутат от Консервативната партия е подписал официален документ, с който заявява обещание да гласува в подкрепа на сделката за Brexit, в случай че бъде избран през следващия месец.  Всичко това наред с проучванията, сочещи силна обществена подкрепа за торите, засилва прогнозите на някои анализатори, че консерваторите ще успеят да направят възможно сделката да бъде ратифицирана от Парламента до 31 януари 2020 година. Благодарение на това политическата безизходица, в която се намира Великобритания ще остане в миналото.

    Ръководителят на отдела за валутни стратегии в Rabobank Джейн Фоли коментира, че движението на валутата, което се наблюдава през последните седмици, се дължи на убеждението, че ако споразумението за оттегляне от ЕС мине през Парламента, то Brexit ще се реализира и това ще доведе до реално поскъпване на паунда.

    За последната изминала седмица стойността на официалната валута във Великобритания се е покачила с 0,8%. Анализаторите твърдят, че най-добрият развой на събитията ще бъде,  ако консерваторите спечелят мнозинство, защото това гарантира на Борис Джонсън да прокара плана си за Brexit, с което да се елеминира донякъде несигурността, обхванала страната след проведения през 2016г. Референдум за напускана на ЕС.

    Вчера по обяд българско време английската валута се търгуваше на ниво от 1,17 евро за лира и 1,30 долара. С 0,74% пък се увеличи доходността от 10-годишните държавни облигации на Великобритания.

    сива икономика форекс евро паунд ЕС Brexit Борис Джонсън британска лира

    Оценка на новината

    0