• Какви крайни мерки може да предприеме ЕЦБ в борбата с рецесията?

    Какви крайни мерки може да предприеме ЕЦБ в борбата с рецесията?

    Предоставянето на пари на обществото е възможна мярка, която да се предприеме за борба с рецесията.

    Какви крайни мерки може да предприеме ЕЦБ в борбата с рецесията?

    Институтът Peterson публикува доклад, в който констатира, че при ситуация, в която икономиката на еврозоната не постигне забързване и се стигне до рецесия, то една от възможните стъпки, които би могла да предприеме ЕЦК е да раздава пари на обществото. Това може да се окаже както най-добрата опция, така и най-лошата за Европейската централна банка.

     В доклада бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливър Бланчард твърди, че в момент когато както монетарната така и фиксалната политика не могат да разгърнат потенциала си, отдаването на пари на обществото е възможна мярка, която да се предприеме за борба с рецесията.

    Такава прецедентна крачка е доста рискована. Основните страхове са свързани с оронването на независимостта на ЕЦБ.

    Такава крачка изисква съгласието на страните членки на еврозоната. Възникването на дебат за това дали плащането да бъде еднакво за всички държави, или да е според големината на икономиките е възможно. Разпределянето на финансите ще бъде сериозен проблем за ЕЦБ.

    В доклада се твърди, че т.нар. хеликоптерни пари могат да се причислят към заместителите на отсъстващия общ фискален капацитет. Анализаторите обясняват, че подобна мярка ще породи сериозни политически, правни и оперативни предизвикателства

    Данните показващи, че европейската икономика върви отново към спад, са причината в началото на 2019 година да се формира идеята да се предоставят на пари на домакинства. Бившият вицепрезидент на Федералния резерв Стенли Фишер и бившият гуверньор на Швейцарската централна банка Филип Хилдебранд върнаха фокуса на внимание върху нея през лятото, като коментираха, че други лостове няма да са достатъчни.

    На този етап все още не е налице официално предложение за хеликоптерни пари в еврозоната. Евентуална сериозна рецесия и съществуващата ограничена фискална политика са в състояние да накарат ЕЦБ да вземе крайни мерки.
    „Ако се случи най-лошият сценарий, страните членки на еврозоната или ще променят фискалните правила, или ще изградят централен фискален капацитет“, е отбелязано в доклада.

    пари форекс икономика МВФ ЕЦБ Еврозона фиксална политика рецесия мерки хеликоптерни пари

    Оценка на новината

    0