• Опасенията за отлагането на сделката между САЩ и Китай доведе до спад на азиатските борси

    Опасенията за отлагането на сделката между САЩ и Китай доведе до спад на азиатските борси

    В четвъртък азиатските пазари приключихa сесията отбелязвайки спад в цената на акциите си.

    Опасенията за отлагането на сделката между САЩ и Китай доведе до спад на азиатските борси

    Опасенията за евентуално отлагане за влизане в сила на предварителната търговска сделка между САЩ и Китай нарастваха и това бе причината в четвъртък азиатските пазари да приключат сесията отбелязвайки спад в цената на акциите си.

    Хонгконгският индекс на Hang Seng (HSI) за кратко се понижи с 2,2% по време на ранната търговия. Част от претърпените от него загуби бяха възстановени по-късно сутринта и за последно спадът му бе с 1,6%. Японският Nikkei 225 (N225) се понижи с 1,7%. Южнo Корейският индекс Коспи (KOSPI) също отчете спад с 1,4%. Китайският Шанхайски композитен индекс (SHCOMP) пък се понижи с 0,2%.

    След като Ройтерс обяви, че Съединените щати и Китай може да не успеят да постигнат „фаза първа“ на търговската сделка, тъй като и двете страни засилват собствените си искания, американските акции приключиха сесията с понижение на стойностите си в сряда.

    Президентът на САЩ Тръмп заяви пред репортери, след като пазарите в САЩ бяха затворени, че той няма готовност да сключва търговска сделка с Китай, тъй като не смята, че страната е "достигнала поставеното като цел ниво", което той иска.

    Напрежението между свете страни нараства допълнително и заради политическата ситуация, в която Хонконг се намира в момента.

    Китай категорично осъди и отхвърли в сряда приемането на законопроекта от Сената на САЩ, който подкрепя правата на човека в Хонконг. Китай заяви, че ще предприеме "силни мерки за противодействие", ако Съединените щати продължат да упражняват натиск за прокарването и приемането на законопроекта.

    В четвъртък Фючърсите на САЩ отбелязаха понижение още по време на азиатските часове за търговия. Фючърсите за Dow (INDU), S&P 500 (SPX) и Nasdaq (COMP) отчетоха спад с 0.2%.

    форекс САЩ спад Китай сделка акции икономика Хонконг Доналд Тръмп азиатски борси търговска война между САЩ и Китай пониже

    Оценка на новината

    0