• Оптимистичните нагласи за сделката между САЩ и Китай доведоха до ръст на азиатските пазари

    Оптимистичните нагласи за сделката между САЩ и Китай доведоха до ръст на азиатските пазари

    В четвъртък се появиха нови признаци, че двете страни работят за постигане на споразумение.

    Оптимистичните нагласи за сделката между САЩ и Китай доведоха до ръст на азиатските пазари

    Азиатските пазари тази седмица  ръководеха движението си според развоя на  търговските преговори между САЩ и Китай. В петък се появиха нови признаци, че двете страни работят за постигане на споразумение.

    В петък азиатскире пазари отчетоха ръст. Японският Nikkei 225 (N225) нарасна с 0,4%. Индексът Kosp на Южна Корея (KOSPI) се покачи с 0,2%. Хонконгският индекс на Hang Seng (HSI) също отчете ръст с  0,3%. Само Китайският Шанхайски композитен индекс (SHCOMP) се понижи с 0,5%.

    „Азиатските акции претърпяха поражение в началото на седмицата и изглежда, че днес се възстановяват ", пише в бележка Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Asia Pacific от Oanda.

    The Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че водещият търговски представител на Китай Лю Той е поканил колегите си от САЩ в Пекин за нов кръг преговори лице в лице. Китайските представители се надяват те да се осъществят преди празника на Деня на благодарността през следващата седмица.

    Основните азиатски индекси се ножиха по-рано през седмицата, тъй като инвеститорите реагираха на множеството съобщения в медиите, че САЩ и Китай може да не успеят да постигнат споразумение до следващата година. Президентът Доналд Тръмп също каза пред репортери в сряда, че не е готов да сключва сделка с Китай, тъй като не смята, че Китай "се доближава до нивото", което той иска

    Но изглежда, че оптимизмът на инвеститорите се е върнал леко, след като говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви в четвъртък следобед, че Китай е готов да работи със САЩ, за да се справи с основните проблеми на двете страни, за да се опита да постигне споразумение.

    Според анализаторите обаче споразумение преди 2020 г. не е възможно.

    „Вероятността да сключим сделка, подписана до края на годината, все още изглежда много несигурна с множество смесени новини, каквито сме имали досега, "каза Jingyi Pan, пазарен стратег в IG Group.

     

     

    форекс ръст икономика азиатски борси азиатски пазари търговски преговори между САЩ и Китай търговска война между САЩ и Китай търговска сделка зиатски акции

    Оценка на новината

    0