• ОПЕК предприема мерки за съкращаване на производството през 2020г.

    ОПЕК предприема мерки за съкращаване на производството през 2020г.

    Съвсем скоро предстои среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, на която ще обсъдят предстоящата фаза от споразумението за съкращаване на производството на петрол, както и цената му.

    ОПЕК предприема мерки за съкращаване на производството през 2020г.

    Съвсем скоро предстои среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, на която ще обсъдят предстоящата фаза от споразумението за съкращаване на производството на петрол, както и цената му. Прогнозите сочат, че ОПЕК+ не предстои да направи промени в рамките на половин година по настоящото споразумение. Анализите обаче показват, че реално има нужда от по-големи съкращения, за да се балансир пазара.

    Очаква се ОПЕК+ да заложи на период на спад в цените на черното злато, който би следвало да бъде краткотраен, ако изобщо се реализира.

    От друга страна производството на петрол в САЩ започва да намалява. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че има вероятност да видим резки корекции на доставките извън картела през 2020 г., особено от шистовите басейни в САЩ.

    Съществува обаче вероятност вторият бум на шистовото производство в САЩ да е към края си, което пък не значи, че прогнозите за предлагането ще бъдат намалени. Такъв тип забавяне в САЩ през 2020 г. не е изненадващо и вече е включено в прогнозите.

    Прогнозираният растеж за 2020 година вече е факт. Очакванията за размера на производството през декември 2020 г. са почти същите с тези за януари. Производството в началото на годината се прогнозира да бъде с почти 800 хил. барела на ден по-голямо, което надминава първоначалните очаквания. Нивото на продукцията през следващата година се очаква да достигне най-високите си стойности в историята - 13,29 млн. барела на ден. Хипотетично е възможно да се понижи значително, ако производството рязко намалее, но това е малко вероятно.

    Притесненията по повод спад на търсенето изчезват и дори се очаква увеличение, при условие че САЩ и Китай подпишат търговско споразумение. Митата в търговията са една от причните за затруднения ръст на търсенето на петрол в световен мащаб.

    Международната агенция по енергетика се е подготвила търсенето на петрол в Китай да се увеличи със само 375 хил. барела на ден през 2020 година, заради намаленото потребление на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

    Ако търговската сделка се сключи на по-късен етап, може да бъде прекалено късно, за да се повлияе на ситуацията. Освен това в Европа потреблението продължава да намалява, като се следва тази тенденция.

    Даже в ситуация, в която глобалното съотношение между търсенето и предлагането не се развива според очакванията на генералния секретар на ОПЕК, има вероятност картела да намали производството си.

    петрол форекс европа САЩ Китай икономика производство електропотребление ОПЕК

    Оценка на новината

    0