• Саудитска Арабия увеличи сериозно износа на петрол към Китай

    Саудитска Арабия увеличи сериозно износа на петрол към Китай

    Саудитска Арабия сериозно усили износа на петрол за Китай през последните месеци.

    Саудитска Арабия увеличи сериозно износа на петрол към Китай

    Саудитска Арабия сериозно усили износа на петрол за Китай през последните месеци.

    Доставките на петрол от Саудитско кралство до Китай са се удвоили за период от една година. През същия период нейният износ на нефт за САЩ е спаднал с почти две трети.

    Според TankerTrackers.com, който проследява нефтени танкери и пратки въз основа на сателитни изображения и автоматични системи за идентификация на кораби, Саудитска Арабия изнася огромни 1,802,788 барела на ден (bpd) за Китай през юли, в сравнение с 921,811 bpd през август 2018 г. От друга страна износът за САЩ през юли е 262 053 bpd, т.е. спад с 62% спрямо 687 946 bpd през август миналата година.

    Американските санкции срещу иранския петрол помогнаха за сегашната ситуация. Основни азиатски вносители на енергия като Китай бяха принудени да изместят бизнеса си от Ислямска република - третият най-голям производител на ОПЕК - и да започнат да купуват още саудитски варели, за да компенсират този недостиг.

    Сега САЩ е по-самостоятелна от всякога благодарение на собствената си революция за шистов нефт, която й помогна да стане най-големият производител на петрол в света до края на миналата година.

    „Саудитска Арабия научи от последното съкращаване на производството на ОПЕК през 2017 г., че те получиха най-големия удар за долара, като намалиха потоците към най-големия, най-прозрачен и най-навременния пазар - САЩ “, каза Мат Смит, директор на стоковите изследвания на фирмата за анализи на стоки ClipperData, като се позова на координираното намаляване на производството, което ОПЕК и неговите съюзници организираха.

    „Възстановяването на потоците към САЩ беше най-добрият начин да се съберат запаси и да се преобърнат нагласите и те отново използват същата тактика.“

    Китай от друга страна, не е толкова открит, колкото страните от ОИСР относно запасите си, и данните му не са толкова видими за пазара. Халф отбелязва, че няма установена база за сравнение на китайските запаси, както има за САЩ.

    „Производителите са много по-малко загрижени за изграждането на китайски запаси, отколкото за изграждането на американски или OECD запаси по отношение на това, което може да сигнализира на пазара“, каза той

    Съоснователят на TankerTrackers.com Самир Мадани определи Китай като своеобразна „черна дупка“ за световния износ на петрол, имащ способността „лесно да абсорбира нефтови варели от пазара, особено когато цените намаляват.“ Като анализират това, много специалисти забелязват ясна стратегия от Пекин.

    „Китайците са много находчиви и проницателни купувачи“, каза Халф. В сегашния климат с ниски цени на петрола, най-големият вносител на петрол в света е щастлив да продаде саудитските си сурови продукти, тъй като апетитът му се увеличава, особено предвид пускането на две нови рафинерии, които ще увеличат капацитета му за рафиниране с 800 000 bpd.

    През месеците след налагането на едностранни санкции на президента Доналд Тръмп срещу Иран след оттеглянето от ядрената сделка с Иран през 2015 г., данните показват драматично увеличение на вноса на суров петрол и суровите запаси. Това е „благодарение отчасти, отново на наличието на саудитски варели“, добави Халф, „независимо дали поради предпазни причини, поради ценови опортюнизъм или като подготовка за нов капацитет за рафиниране, който идва онлайн - или всичко по-горе.“

    Заключването на азиатския пазарен дял също е ключова дългосрочна цел за Рияд, тъй като това е за други регионални производители, които се състезават за улавяне на капацитета надолу по веригата на целия континент.

    Саудитска Арабия си гарантира САЩ като клиент, благодарение на своята гигантска рафинерия Motiva, собственост на Aramco в Тексас. Следователно „Aramco е готов да се увеличи или намали до САЩ въз основа на собствените си нужди“, казва Елън Уолд, президент на Transversal Consulting и автор на книгата „Saudi, Inc.“

    С Китай, от друга страна, Aramco ще отговори на търсенето на клиенти, когато бъде поискано, защото иска да поддържа тази връзка, каза тя пред CNBC в имейл.

    "Накратко", каза тя, "Aramco е добре да увеличава или намалява износа си за САЩ въз основа на собствените си нужди, но в Китай иска да попълва търсенето въз основа на исканията на клиентите."

     

     

    петрол форекс САЩ износ Китай икономика Саудитска Арабия запаси на петрол Saudi Aramco

    Оценка на новината

    0