• Дебютът на Alibaba предизвика ръст на азиатските борси

    Дебютът на Alibaba предизвика ръст на азиатските борси

    По време на дебюта си на борсата в Хонконг акциите на Alibaba се покачиха с близо 7%

    Дебютът на Alibaba предизвика ръст на азиатските борси

    По време на дебюта си на борсата в Хонконг акциите на Alibaba се покачиха с близо 7%, което определено е доста силно представяне за една от най-известните технологични компании в Китай.

    Акциите на фирмата за електронна търговия затвориха на 187,60 хонконгски долара (23,97 долара) в първия си ден на борсата. Вторичният списък на компанията може да събере 12,9 милиарда долара, което го прави най-голямото публично предлагане досега тази година.

    Alibaba търгува под стоков код 9988 в Хонконг. Девет и осем се считат за късметлии в китайската култура, което показва дълготраен просперитет.

    Имаше голям ентусиазъм за пристигането на компанията на пазара в Хонконг.

    Във вторник акции за 14 милиарда хонконгски долара (1,8 милиарда долара) на Alibaba се изтъргуваха на борсата в Хонконг, като спомогнаха за увеличаване на общия оборот. Основният борд обърна акции за 133 милиарда хонконгски долара (17 милиарда долара) във вторник, със 75% повече в сравнение с предишния ден.

    Списъкът дава възможност на Alibaba да впечатли по сериозен начин Пекин. Това е символично завръщане за компания, която направи своя първоначален дебют на публична търговия в Ню Йорк, но е един от технологичните бижута в Китай.

    "Прибрахме се у дома", заявиха от Alibaba във вторник сутринта в официалния си акаунт в Weibo, китайския еквивалент на Twitter. В съобщението на Weibo бяха представени и анимационни изображения на многобройни талисмани на животни, които Alibaba използва за представяне на бизнеса си - като черната котка на Tmall и мравка на Ant Financial.

    "Преди пет години казахме, ако условията позволяват, със сигурност ще се върнем", заяви Даниел Джан, председател и главен изпълнителен директор на Alibaba Group, на церемонията по вписване във вторник. Компанията избра да проведе IPO в Ню Йорк, вместо в Хонконг, тъй като обменът на града се превърна в корпоративна структура, която би дала безпрецедентни правомощия на ръководството.

    Благодарение на "реформата на капиталовия пазар", каза Джан, "можем да компенсираме изпуснатата възможност преди пет години, когато пропуснахме Хонконг."

    Акциите на Alibaba (BABA) в САЩ затвориха с почти 2% ръст в понеделник на Нюйоркската фондова борса. Нейното IPO през 2014 г. събра 25 милиарда долара и счупи рекордите като най-голямото в историята. (Saudi Aramco скоро може да го надмине.)

    Хонконгският бенчмарк индекс Hang Seng (HSI) стартира с 0,7% покачване, но в последствие приключи само с 0,3%.

    Хонконгските борси и клиринг (HKXCF), единственият градски обменен оператор, също започна в зелено, но се понижи с 0.4%. Китайският интернет гигант Tencent (TCEHY) - най-големият вътрешен конкурент на Alibaba - падна с 0,9%. И HKEX, и Tencent са компоненти на индекса на Hang Seng.

    Японският Nikkei 225 (N225) завърши с ръст от 0,4%, докато китайският Shanghai Composite (COMP) не отчете промяна в края на сесията. Индексът Kospi на Южна Корея (KOSPI) завърши с понижение от 0.1%.

    Инвеститорите по-скоро се интересуват от развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. Китайският водещ търговски преговарящ Лиу Той е разговарял по телефона с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин във вторник сутринта, се казва в изявление на китайското Министерство на търговията.

    И двете страни "постигнаха консенсус" за това как да разрешат ключовите проблеми на страните, се казва в изявлението. Те също така се съгласиха да поддържат контакт относно сделка от първа фаза.

    бизнес форекс икономика Търговия IPO Alibaba азиатски борси ръс акц

    Оценка на новината

    0