• Азиатските пазари реагираха на подписания от Доналд Тръмп законопроект

    Азиатските пазари реагираха на подписания от Доналд Тръмп законопроект

    Законопроектът в подкрепа на протестиращите в Хонг Конг, подписан от американския президент накара азиатските пазари да се оттеглят

    Азиатските пазари реагираха на подписания от Доналд Тръмп законопроект

    Азиатските пазари се оттеглиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект в подкрепа на протестиращите в Хонг Конг. Това оказа влияние върху азиатските борси и те отчетоха спад. Подписаният законопроект от Тръмп е възможно да предизвика гнева на властите в Пекин и да усложни търговските преговори между САЩ и Китай.

    В четвъртък китайският индекс Shanghai Composite (COMP) се понижи с 0.5%. Индексът Kospi на Южна Корея (KOSPI) намаля с 0,4%. Хонконгският индекс Hang Seng (HSI) се понижи с 0,2%, а японският Nikkei 225 (N225) отбеляза понижение с 0,1%.

    От друга страна някои китайски технологични акции отбелязаха напредък на борсата в Хонконг.

    Производителят на смартфони Xiaomi отчете ръст с 2.3%. Компанията констатира в сряда, че приходите ѝ достигат 53,7 милиарда юана (7,6 милиарда долара) за третото тримесечие, в съответствие с пазарните очаквания, сочат данните на Refinitiv. Нетната й печалба е нараснала леко до 2,5 милиарда юана (355 милиона долара) през периода, което е под очакваните нива. Компанията обаче насочи инвеститорите към коригирана цифра на печалбата, която отговаря на оценките на анализаторите.

    Alibaba също претърпя възход с 5,3% на борсата в Хонконг до 203,40 хонконгски долара (26 долара).

    Тръмп подписа Хонконгския проектозакон за правата на човека и демокрацията в в сряда в САЩ. Ако новият закон влезе в сила, той ще изисква САЩ ежегодно да потвърждава, че специалните свободи на Хонконг се запазват от Пекин. Ако има нарушения, Вашингтон може да  отнемр специалния статут на града, което ще бъде потенциален масов удар върху икономиката на Хонконг и статута му на финансов център.

    Ходът на Тръмп може да засили напрежението между Пекин и Вашингтон, тъй като двете страни работиха за постигане на търговска сделка.

    Китайското Министерство на външните работи заяви, че "подобно действие сериозно се намесва в делата на Хонконг и вътрешната политика на Китай".

    "Подобно явно тормозно поведение е категорично против китайското правителство и китайците", казаха от агенцията.

    Пазарите реагираха положително тази седмица на фона на надеждата за търговско споразумение между САЩ и Китай. Основните американски индекси отчетоха нови рекордни резултати в сряда. Европейските акции също бележат многогодишни максимуми.

     

    форекс САЩ Китай икономика законопроект азиатски борси търговска война между САЩ и Китай

    Оценка на новината

    0