• Азиатските борси набират сила, благодарение на добрите икономически данни в Китай

    Азиатските борси набират сила, благодарение на добрите икономически данни в Китай

    В понеделник азиатските пазари отчетоха ръст, провокират от позитивния икономически доклад за Китай

    Азиатските борси набират сила, благодарение на добрите икономически данни в Китай

    Азиатските пазари напреднаха в понеделник, след като няколко икономически доклада показаха някои признаци на обещание за производствения сектор в Китай.
    Производството в Китай нарасна с най-силните си темпове за близо три години, сочат данните от частни проучвания, публикувани в понеделник от медийната група Caixin и изследователската фирма Markit.
    Индексът на мениджърите по закупуване на Caixin / Markit нарасна от 51.7 през октомври до 51.8 през ноември - знак за скромно подобрение.

    Японският Nikkei 225 (N225) нарасна с 1% в понеделник, докато хонгконгският индекс Hang Seng (HSI) се повиши с 0,4%. Южната Корея Kospi (KOSPI) и китайският Shanghai Composite (COMP) всяка добави 0,1%.
    През уикенда Китай публикува официални данни за ИПП, които показват ръст до осеммесечен максимум от 50,2 през ноември, спрямо 49,3 през предходния месец, според правителствената статистика. Това беше по-добро от това, което пазарът очакваше, по данни на Refinitiv.
    Това беше и първият път, когато четенето се завърна на територията на разширението след април. PMI четене над 50 показва разширяване, докато всяка цифра под 50 сигнали за свиване.
    Но добрата новина може да е краткотрайна, според анализатори, които изтъкват, че Китай все още е изправен пред някои големи икономически пречки - включително слабо вътрешно търсене и несигурност по отношение на търговската война между САЩ и Китай.
    "Ние не смятаме, че подобно покачване предполага отпадане на икономиката", написаха анализатори от Normua в изследователска бележка в понеделник, добавяйки, че Китай все още се бори с сектора на охлаждащите се имоти. Те очакват Беджинг да намери повече начини да подкрепи икономиката в бъдеще.
    Междувременно анализатори от Macquarie заявиха, че най-новите данни са признак за "краткосрочна стабилизация". Но те добавиха в бележка, че „най-лошото тепърва предстои“.

    Дори споразумението „първа фаза“ между Съединените щати и Китай вероятно няма да помогне, казаха те, добавяйки, че подобно споразумение „главно е за предотвратяване на влошаването на нещата, вместо за подобряване на нещата значително“.
    Фючърсите в САЩ се повишиха и в азиатските часове за търговия в понеделник. Dow (INDU), S&P 500 (SPX) и Nasdaq (COMP) се повишиха между 0,3% и 0,4%.

    форекс Китай ръст икономика азиатски борси икономически доклад

    Оценка на новината

    0