• Акциите на Saudi Aramco отчетоха на-големия дебют на световните пазари

  Акциите на Saudi Aramco отчетоха на-големия дебют на световните пазари

  Акциите на Saudi Aramco рязко се повишиха с 10% над първоначалната цена на публичното предлагане.

  Акциите на Saudi Aramco отчетоха на-големия дебют на световните пазари

  Миналата седмица петролният гигант, който произвежда повече от една десета от световните доставки на суров петрол, натрупа 25.6 млрд. долара (19.5 млрд. лири). Кралското семейство на Саудитска Арабия приватизира активи като част от плана за премахване на зависимостта на на кралството от производството на петрол. Парите, събрани от продажбите, ще бъдат използвани за неенергийни инвестиции.

  Днешното увеличение с 10%, дневният лимит на борсата на Рияд Тадавул, дава на Saudi Aramco пазарна оценка от около 1,88 трилиона долара. Това лесно го превръща в най-ценната компания в света. Освен това, тя все още е най-голямата що се касае до продажба на акции, надминавайки тази на китайската Alibaba, която събра 25 млрд. долара през 2014 г. в Ню Йорк.

  Според анализа на Самер Хашми, BBC кореспондент за Близкия изток, се очакваше акциите на Saudi Aramco да излязат с бърз старт - благодарение на силната подкрепа на местните заможни инвеститори и саудитските институции - които бяха помолени да купят акции в началото на търговията.

  Приятелски съседи от Персийския залив като Обединените арабски емирства и Кувейт също помогнаха за засилване на продажбата на акции чрез изпомпване на милиарди долари. Министърът на енергетиката на Кралството е убеден, че оценката на компанията ще надвиши стойността на 2 трилиона долара през следващите дни. Анализаторите очакват цената на акциите да остане твърда в близко бъдеще, но също така твърдят, че истинският тест би бил да се поддържа инерцията в дългосрочен план.

  IPO е в основата на амбициозните планове на Саудитска Арабия да диверсифицира икономиката си далеч от петрола. Престолонаследникът на Кралството - Мохамед бин Салман (MbS), който ръководи икономическата стратегия, иска да използва постъпленията от IPO за частно финансиране на някои ключови инициативи, обявени по програма, наречена „Визия 2030“, която има за цел да модернизира икономиката на Саудитска Арабия чрез инвестиции в нови индустрии и многомилиардни проекти.

  форекс акции икономика Саудитска Арабия първично публично предлагане Saudi Aramco персийски залив

  Оценка на новината

  0