• Паундът и акциите във Великобритания отбелязаха ръст

    Паундът и акциите във Великобритания отбелязаха ръст

    След категоричната победа на консерваторите на изборите, лирата увеличи стойността си с 1.9% до 1.34 долара

    Паундът и акциите във Великобритания отбелязаха ръст

    Паундът и акциите се повишиха, след като консерваторите спечелиха категорично мнозинството на общите избори във Великобритания.

    Лирата увеличи стойността си с 1.9% до 1.34 долара - най-високото си ниво от май миналата година - с надеждата, че голямото мнозинство ще премахне несигурността по отношение на Brexit.

    Паундът също се покачи спрямо еврото.

    На фондовия пазар индексът на акциите FTSE 100 нарасна с 1,5%, докато FTSE 250 - който включва повече акции, фокусирани във Великобритания - скочи с 4%, достигайки рекордни резултати.

    Премиерът Борис Джонсън заяви, че резултатът от изборите означава, че консервативното правителство „получи мощен нов мандат, за да се осъществи Brexit“.

    Г-н Джонсън обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз до 31 януари.

    Политически чувствителните акции отбелязаха рязко покачване на сутрешната търговия на пазарите във Великобритания.

    Акциите във водните компании като Severn Trent, които се изправиха пред възможността за национализация при правителството на лейбъристите, достигнаха ръст от 6%, докато строителите в Обединеното кралство също отбелязаха големи печалби с огромен 10% ръст на Persimmon.

    Акциите в банки, изложени на икономиката на Обединеното кралство, рязко се увеличиха. Barclays, RBS и Lloyds са нараснали съответно със 7%, 11% и 6%.

    Нийл Уилсън, главен пазарен анализатор на Markets.com, заяви, че строителите на къщи са били подценени и таят надежда, че строителството ще се възползва от победата на консерваторите.

    Докато много акции на FTSE 100 отбелязаха големи печалби, това се компенсира леко от покачването на стойността на лирата, което засегна компаниите с големи международни операции. Увеличението на стерлингите намалява стойността на задграничните приходи на компаниите, когато те бъдат върнати в Обединеното кралство и превърнати обратно в лири.

    За разлика от това, индексът FTSE 250 скочи повече от 5% в един момент, преди леко да се изплъзне назад.

    Паундът се повиши рязко, веднага след публикуването на анкетата за излизане от ЕС и продължи да постига една от най-големите си печалби за един ден спрямо долара .

    Акциите в политически чувствителни сектори като строителството на къщи и банковото дело се понижиха, както и в компаниите за водни, железопътни и енергийни компании, тъй като заплахата от национализация при правителството на Корбин се изпари.

    Пазарите дадоха силна перспектива на правителство с действащо мнозинство, но еуфорията може да е краткотрайна.

    Търговците вече говорят за огромното предизвикателство за приключване на търговска сделка с ЕС  през следващата година, заедно с перспективата за нов референдум за независимост на Шотландия.

    Изборите може да са уредени, но има големи политически въпроси, които не са.

    Гай Фостър, ръководител на изследователския отдел на мениджъра на богатството Бревин Делфин, заяви, че „потенциалът за гладък Brexit премахва някои от рисковете за поражения върху икономиката в Обединеното кралство

    „Това трябва да бъде положително както за доверието на бизнеса, така и за потребителите, поне в краткосрочен план, с постепенно ускоряване на растежа и доверието в БВП.

    „Въпреки това, много неща могат да се променят през следващите месеци, тъй като се договаря по-фината подробност за бъдещите търговски отношения на Обединеното кралство с ЕС.

    "В крайна сметка това е само началото на процеса на излизане. Дори с приемането на споразумението за оттегляне Великобритания все още може да напусне ЕС без сделка в края на 2020 г., ако търговските преговори не продължат успешно."

    „През последните месеци пазарът почти напълно игнорира забавянето на икономиката и потенциала за парични стимули от страна на Bank of England, като очакванията за избори и Brexit предизвикват колебания в стойността на стерлингите.

    „Резултатите от икономиката вероятно ще бъдат ключови за това дали ще видим по-нататъшно възстановяване през 2020 г.“

    долар форекс компании икономика паунд ЕС Brexit пазари Борис Джонсън лира акци

    Оценка на новината

    0