• Шанхайските акции отбелязват ръст в първия работен ден на 2020 година

    Шанхайските акции отбелязват ръст в първия работен ден на 2020 година

    Азиатските пазари отчетоха повишение по време на първия ден за търгивия от новата година

    Шанхайските акции отбелязват ръст в първия работен ден на 2020 година

    Пазарите в Шанхай и Хонконг се повишиха в четвъртък, след като Китай обяви, че ще предприеме повече действия за укрепване на забавящата се икономика.
    Shanghai Composite (SHCOMP) нарасна с близо 1,3% в първия търговски ден на 2020 г. Хонконгският индекс на Hang Seng (HSI) спечели 1%.
    Междувременно южнокорейският Коспи (KOSPI) падна с 1,1%. Японските пазари останаха затворени за новогодишните празници и ще отворят отново следващия понеделник.

    Китайската народна банка обяви в сряда, че отново ще намали размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв. Тя намалява съотношението на задължителните резерви за повечето финансови институции с 50 базисни пункта - за първи път прави това след септември.
    Този ход е част от многото стимулиращи политики, с които Пекин бомбардира икономиката през последните няколко седмици. Съкращението, което влиза в сила на 6 януари, може да отпусне повече от 800 милиарда юана (115 милиарда долара) за дългосрочно кредитиране, каза централната банка и трябва да помогне за подкрепа на икономическия растеж.
    Междувременно огромната производствена индустрия в Китай нарастна миналия месец, макар и с по-бавни темпове, отколкото през ноември, според направено частно проучване, публикувано в четвъртък.
    Индексът на ръководителите на производствени покупки на Caixin / Markit достигна 51,5 през декември, малко по-ниско от 51,8, записан през ноември. Това е най-ниското отчитане от септември.
    Анализаторите, анкетирани от Ройтерс очакваха отчитането да съответства на нивото от ноември.

    Официалните данни на PMI, публикувани по-рано тази седмица за декември, съвпаднаха с нивото на растеж през ноември от 50.2,  които са малко над очакванията.
    Фокусът остава и търговската война между САЩ и Китай. По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви в Twitter, че ще подпише първоначалната търговска сделка с Китай на 15 януари в Белия дом. Той също така заяви, че ще пътува по-късно до Пекин, за да започне нов кръг от търговски преговори.

     
    форекс Китай акции икономика пазари азиатски пазари търговска война между САЩ и Китай Китайска народна банка

    Оценка на новината

    0