• Цените на петрола се повишиха след убийството на висш ирански генерал

    Цените на петрола се повишиха след убийството на висш ирански генерал

    Цената на черното злато рязко се повиши след убийството на висш ирански генерал в Ирак.

    Цените на петрола се повишиха след убийството на висш ирански генерал

    Анализаторите предупредиха, че акцията може да ескалира напрежението в региона и да повлияе на глобалното производство на петрол. Цената на суровия нефт Brent скочи с близо $ 3, за да достигне 69,16 долара за барел в един момент. Увеличението на цената дойде, след като генерал Касем Солеймани беше убит при удар с американски дрон на летището в Багдад, което Пентагонът определи като "отбранителна акция".

    Нефтът Brent, международният показател, в момента се търгува за около 69 долара за барел. Скокът на цените също изтласка запасите от петрол на лондонската фондова борса по-високо, като BP се повиши с 1,5% и Royal Dutch Shell с 1,4% по-високо.

    Напрежението между САЩ и Иран нарастна, след като САЩ се оттеглиха от ядрена сделка между Иран и други страни. Това имаше за цел да ограничи ядрената програма на Иран и да предотврати разработването на ядрени оръжия. САЩ също възстановиха санкциите срещу Иран. Тази неотдавнашна стачка предизвика опасения от увеличен риск за енергийните доставки в региона.

    В района могат да бъдат намерени няколко от най-големите производители на петрол в света, които биха могли да бъдат засегнати, ако има по-широка военна конфронтация, включваща Иран. Около 1/5 от световните доставки минават през протока Хормуз, тесен проход, който осигурява достъп до Персийския залив.

     

    петрол форекс САЩ цени ръст Brent запаси Иран иконо

    Оценка на новината

    0