• Цената на суровия петрол надвиши 70 долара за барел

    Цената на суровия петрол надвиши 70 долара за барел

    Заради ескалиращото напрежение между САЩ и Иран цената на черното злато се покачи

    Цената на суровия петрол надвиши 70 долара за барел

    Цените на петрола продължиха да се повишават в понеделник, докато напрежението между САЩ и Иран ескалира.
    Фючърсите за суровия Brent, който е световният показател, се увеличиха с 2,4%, за да достигнат 70,24 долара за барел - първият път цените достигнаха тази сума след повече от шест месеца.
    Американските петролни фючърси нараснаха с 2,1% до 64,36 долара за барел.

    Цените на петрола се повишиха с над 3% в петък, след като Касъм Солеймани, висш ирански командир, беше убит при стачка в САЩ, наредена от президента Доналд Тръмп. Убийството рискува по-нататъшно ескалиране на напрежението в Близкия изток, което е мястото където се намират големи страни, които произвеждат нефт, както и ключови пътища за доставка на енергия.
    Все пак анализаторите казаха миналата седмица, че очакват ограничен отговор, който няма да наруши значително доставките на сурови продукти, запазвайки цените на петрола.
    Междувременно, запасите в повечето случаи паднаха в понеделник. Южната Корея Коспи (KOSPI) загуби 0,8%, а хонконгският индекс Hang Seng (HSI) спадна с 0,7%.
    Китайският Shanghai Composite (SHCOMP) стартира със спад от 0,4%, но обърна загубите за търговия и финишира на зелено.
    Японският Nikkei 225 (N225) се понижи с 2,1% в първия си търговски ден от годината. Японските пазари бяха затворени за няколко дни, за да отпразнуват празника на Нова година.
    Междувременно, внимателно наблюдавано частно проучване на сектора на услугите в Китай, публикувано в понеделник, показа забавен растеж през декември. Индексът на мениджърите по закупуване на услуги Caixin / Markit достигна 52.5 през декември, което е по-ниско от седеммесечното най-високо ниво от 53.5. Официалните данни от този сектор, публикувани миналата седмица, също показват забавен растеж.

    Междувременно американските фючърси паднаха с около 0,5% в понеделник, надграждайки загубите от миналата седмица.

    петрол форекс САЩ цени икономика Увеличение пазари индекси Иран напрежение

    Оценка на новината

    0