• Цената на петрола се повиши след атаките на Иран

    Цената на петрола се повиши след атаките на Иран

    Цената на петрола се увеличи значитевлно след атака от страна на Иран срещу бази разположени в Ирак

    Цената на петрола се повиши след атаките на Иран

    Цените на петрола рязко се повишиха в сряда, след като Пентагонът заяви, че Иран изстреля повече от дузина балистични ракети срещу бази в Ирак, в които се помещават американски войски, усилвайки опасенията си за спираловиден конфликт между САЩ и Иран.

    Американската суровина за последно се повиши с над 1,2% до над 63 долара за барел, което се явява леко понижение с около 4% от отбелязания скок по-рано.

    Нефтът Brent, глобален бенчмарк за петрол, за последно се повиши с 1,6% до около 69 долара за барел.

    Атаките бяха отговор от страна на Иран за убийството извършено от САЩ през миналата седмица на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад. Иран нарече това нападение "акт на война" и "държавен тероризъм" и обеща отговор.

    „Не е изненадващо, че е имало репресия от Иран - притеснението е, че това е само знакът на нещата, които предстоят“, каза Мат Смит, директор на стоковите изследвания в ClipperData.

    Президентът Доналд Тръмп, който преди това е посетил една от целевите авиобази, е информиран за ракетните атаки. Пентагонът заяви, че "работи по първоначалните оценки на щетите от битката" и ще "предприеме всички необходими мерки за защита и отбрана" на америк

    анския персонал и съюзници в региона.

    Преди това Тръмп обеща да удари обратно в Иран, ако отмъсти за удара с американски дрон, който уби Касем Солеймани, ръководител на силите на Quds на IRGC.

    Инвеститорите са нащрек за всякакви признаци на сблъсък между САЩ и Иран, който заплашва доставките на петрол в Близкия изток. Суровите цени отстъпиха по-рано тази седмица с надеждата, че доставките на енергия няма да бъдат повлияни от напрежението.

    Скокът на цените на петрола може да нанесе удар върху световната икономика, която вече се бори от слабата производствена активност. Фючърсите на Dow (INDU) за кратко паднаха над 400 пункта по време на азиатските часове за търговия в сряда. Фючърсите на Dow бяха последни надолу повече от 150 точки.

    петрол форекс САЩ икономика Увеличение цена на петрола фючърси Иран Ирак INDU

    Оценка на новината

    0