• Опасенията на инвеститорите изчезнаха и пазарите се движат във възходяща посока

    Опасенията на инвеститорите изчезнаха и пазарите се движат във възходяща посока

    Американският президент Доналд Тръмп разсея опасенията на инвеститорите за бъдеща ескалация на напрежението между САЩ и Иран

    Опасенията на инвеститорите изчезнаха и пазарите се движат във възходяща посока

    Пазарите продължават да отбелязват покачване, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп успокои инвеститорите да не се притесняват от по-нататъшната ескалация на напрежението между САЩ и Иран.
    Японският Nikkei 225 (N225) скочи с 1.9%, възстановявайки загубите си от сряда. Южнокорейският Kospi (KOSPI) и индекса Hang Seng на Хонконг (HSI) се повишиха с 1,2%, докато китайският Shanghai Composite (SHCOMP) нарасна с 0,9%.
    Тръмп каза в обръщението си към нацията, че Иран „изглежда застава“, след като нападна военни бази в Ирак, в които бяха настанени американските сили. Той каза още, че ще наложи нови санкции на Иран.

    Междувременно фючърсите на петрола нараснаха с малко количество, след като се заселиха рязко по-ниска сряда. Американските сурови фючърси нараснаха с 0,8% до около 60 долара за барел. Суровият петрол Brent, който е глобален бенчмарк, също добави 0,8% и достигна около  66 долара за барел.
    Сигурните активи продължиха да се отдръпват от скока в сряда, предизвикан от ракетния удар на Иран. Златото се търгуваше с около 1560 долара за унция в четвъртък, след като за кратко бе надхвърлил 1600 долара по-рано. Японската йена е спаднала с 0,1% до 109,2 йени за щатски долар.

    Също в четвъртък официалната статистика показа, че потребителската инфлация в Китай остана до най-високото ниво от близо осем години. Индексът на потребителските цени се повиши с 4,5% през декември спрямо година по-рано, което съответства на увеличението през ноември. Но тя беше по-ниска от 4,7% ръст, очакван от анализатори на Ройтерс.
    Според тези данни цените на свинското месо са скочили с 97% през декември спрямо година по-рано. Но това все пак беше малко по-малко от 110% увеличение, регистрирано през ноември.

    САЩ Китай акции икономика инфлация инвеститори злато суров петрол Brent фючърси фо световни пазари индекси Иран световна борса

    Оценка на новината

    0