• Стойността на китайският юан се увеличи

    Стойността на китайският юан се увеличи

    След като САЩ премахна Китай от списъка си с валутни манипилатори, катайският юан отчете повишение

    Стойността на китайският юан се увеличи

    Китайският юан се засили във вторник до най-високото си ниво от повече от пет месеца, след като Китай бе премахната от американския списък  с валутни манипулатори.
    Министерството на финансите на САЩ премахна в понеделник определението си за Китай като валутен манипулатор, дни преди американският президент Доналд Тръмп и висшите китайски служители да подпишат първоначална търговска сделка.
    В отговор на този ход във вторник Зуу Жиу, заместник-ръководител на митническия орган на Китай, нарече решението "правилния избор".

    Китайската централна банка продължи да ръководи юана по-високо във вторник. Дневният референтен курс на юана спрямо щатския долар се увеличи до 6.8954, най-силното ниво от миналия август.
    Юанът се издигна в Азия във вторник.
    На сухопътния пазар в Шанхай юанът се търгуваше на стойност около 6.874 за щатски долар, което е най-високото му ниво за повече от пет месеца.
    При офшорна търговия, където юаните се движат по-свободно, един долар може да купи 6,873 юана, също най-силния от миналия юли.
    Напоследък юанът се покачва все по-високо, тъй като търговската сделка между САЩ и Китай се приближава към реализиране. Решението на САЩ да премахне статута на валутен манипулатор от Китай е "най-прецизната и окончателна" деескалация на търговското напрежение към днешна дата, заяви Стивън Инес, главен стратег на пазарите в Азия в AxiTrader.
    "Укрепването на юана преди подписването на първата фаза на сделката, показва потенциал за по-нататъшно подобряване на търговските отношения", пише той.
    Отделно правителствените данни показват, че във вторник глобалната търговия на Китай е спаднала с 1% през 2019 г. до 4,6 трлн. Долара.

    Общата търговия на Китай със САЩ спадна с близо 15% през миналата година, сочат данните. Но висш митнически служител заяви, че вносът на Китай от Съединените щати се възстанови през ноември и декември - особено търговията със соя, свинско месо и автомобили.
    Зуу също каза, че увеличаването на вноса на САЩ от Китай след подписването на първоначалната търговска сделка няма да повлияе на търговията й с други страни.
    Запасите в региона бяха смесени, след като бяха публикувани търговските данни на Китай.
    Хонгконгският индекс Hang Seng (HSI) се оттегли от ранните печалби и беше последно понижен с 0,2%. По-рано той за кратко се покачи над нивото от 29 000 за първи път от миналия юли.

    Китайският Shanghai Composite (SHCOMP) също заличи по-ранните печалби и се увеличи едва с 0,1%.
    Японският Nikkei 225 (N225) обаче спечели 0,6%, докато южнокоорейският Kospi (KOSPI) нарасна с 0,4%.

    долар форекс САЩ икономика Увеличение Кита търговска сделка търговски отношения китайски юан

    Оценка на новината

    0