• Цените на златото се покачват до рекордно високи стойности

    Цените на златото се покачват до рекордно високи стойности

    Златото достигна рекордни цени като тревогите около пандемията от коронавирус и напрежението между САЩ и Китай, допълнително изострят настроенията на инвеститорите

    Цените на златото се покачват до рекордно високи стойности

    Златото достигна рекордни цени като тревогите около пандемията от коронавирус и напрежението между САЩ и Китай, допълнително изострят настроенията на инвеститорите.

    Тази сутрин на азиатските пазари, спот златото се търгуваше на стойност около 1 931,11 долара за унция след по-ранна търговия до $ 1,943,9275 за унция. Тези нива затъмниха предишната рекордно висока цена, определена през септември 2011 г.

    Фючърсите на златото също се повишиха с 1,54% до 1,926.70 долара.

    В бележка, разпространена преди новите максимуми, Вивек Дхар от Австралийската банка на Commonwealth Bank коментира, че спадът от 10-годишните реални добиви в САЩ е бил „най-важният двигател“ сред другите фактори, като отслабеното търсене на щатски долар и търсенето на сигурност.

    Доходността на референтната 10-годишна финансова стойност за последно е 0,5856%. Срещу него е американският долар който беше 93,906, а Японската йена се търгуваше на цена 105,60 срещу зелената валута, след като отбеляза рязко засилване в края на миналата седмица и нива от 106.40 за долар.

    Отрицателната връзка между дългосрочните реални добиви на САЩ и фючърсите на златото се задържа доста добре в дългосрочен план. Това е така, защото когато дългосрочните реални доходности в САЩ се увеличават, златото е по-малко привлекателно спрямо американските лихвени ценни книжа, тъй като златото няма способност за печелене на доход “, казва Дхар, който е анализатор на минно-енергийни стоки във фирмата. „Спадът на реалните доходи в САЩ за 10 години се ръководи предимно от увеличаване на инфлационните очаквания в САЩ за 10 години.“

    Йохан Джоусте от Global CIO Office заяви в понеделник „Street Signs Asia“ на CNBC, че „възможните разходи за държане на злато са практически нулеви“, като доходността на касата е на сегашните ниски нива. И все пак той добави, че има "неприятното чувство, че се действа с леко закъснение", ако инвеститорите навлизат сега на златния пазар. „Казахме, че купуваме на спадове, но… сега е трудно да се направи, защото… вероятно донякъде има пропуски“, казва Джоуст, който е главен инвестиционен директор във фирмата.

    Движението в цените на скъпоценния метал дойде, след спада в напрежението между Вашингтон и Пекин. Китай обяви в петък, че ще нареди на САЩ да затворят консулството си в Ченду, след като САЩ поискаха закриването на китайското консулство в Хюстън.

    Преди това държавният секретар Майк Помпео също удари Китай в реч в четвъртък. Той каза, че Вашингтон повече няма да търпи опитите на Пекин да узурпира глобалния ред.

    Междувременно броят на случаите с коронавирус в световен мащаб продължава да нараства. Повече от 16 милиона души по света са заразени от коронавирус, като САЩ представляват приблизително една четвърт от тази цифра, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

    - Weizhen Tan на CNBC допринесе за този доклад.

    злато ръст в цената на златото фючърси Фючърси на акции

    Оценка на новината

    0