• Цените на златото се оттеглиха от осемседмичен връх

    Цените на златото се оттеглиха от осемседмичен връх

    Намаленото търсене на злато от Индия може да бъде компенсирано от нарастващия китайски внос.

    Цените на златото се оттеглиха от осемседмичен връх

    Цените на златото се оттеглиха от осемседмичен връх, след като в четвъртък Индия отчете най-високият брой заболели от Covid-19.

    Бързото разпространение на вируса в страната влоши перспективите за търсене от четвъртия по големина вносител на кюлчета в света. През 2019 г. Индия е внесла злато на стойност 32,2 милиарда щатски долара, или 10,5% от общия брой на света.

    От друга страна, перспективата за нарастващо китайско търсене може да помогне за компенсиране на спада от Индия. Съобщава се, че Китайската народна банка (PBoC) е позволила на местни и чуждестранни търговски заемодатели да внасят голямо количество злато, за да отговорят на вътрешното търсене преди празника „Златна седмица“, който се пада в началото на май. Централната банка предостави квота от 150 тона за метала, най-високата от пандемията. Това би сигнализирало за завръщане на китайските купувачи на световния пазар на кюлчета, което би могло да повиши цените.

    Междувременно планът на президента Джо Байдън за увеличаване на данъка върху капиталовата печалба за по-богатите американци доведе до голямо изтегляне на рисковите активи за една нощ. 

    Технически погледнато, златото вероятно е формирало модел на диаграма с т.нар. двойно дъно, след като е ударило 2 677 щатски долара два пъти.

    Моделът „Двойно дъно“ обикновено се появява в края на низходящия тренд и може да се разглежда като силен бичи сигнал. Цените се сблъскват с известен натиск върху продажбите близо до непосредственото ниво на съпротива от 1 785 щатски долара - 38,2% корекция на Фибоначи. Успешен опит за пробив на това ниво може да отвори вратата за по-нататъшен потенциал за повишаване с поглед върху 1,810 - целево ниво, което предполага моделът „Двойно дъно“.

    Индикаторът MACD се разширява по-високо над неутралната средна точка, което предполага, че инерцията остава възходяща.

    Индия цена на златото Covid-19 MACD

    Оценка на новината

    5.00