• Цените на суровия петрол падат, преговорите между САЩ и Иран продължават

    Цените на суровия петрол падат, преговорите между САЩ и Иран продължават

    Търговците се притесняват от по-високата иранска продукция, ако двете страни се приближат към сключване на сделка.

    Цените на суровия петрол падат, преговорите между САЩ и Иран продължават

    По време на търговията с APAC в сряда цените на суровия петрол се понижиха, след като паднаха с 1,56% преди ден.

    Руски служител заяви във вторник, че преговорите между САЩ и Иран по отношение на ядрената енергия са постигнали значителен напредък, изпращайки цените на петрола рязко надолу. Търговците се притесняват от по-високата иранска продукция, ако двете страни се приближат към сключване на сделка. Това може да проправи пътя за премахване на някои санкции, включително ограничаване на износа на ирански петрол, наложени от администрацията на Тръмп.

    Иранският износ на суров петрол рязко е намалял, след като САЩ затегнаха санкциите през 2018 г., като паднаха от над 2,2 милиона барела на ден на 0,088 милиона барела на ден през април 2021 г. Пълното възстановяване на производството на Иран може да добави над 2 милиона барела на ден към глобалните доставки. Това може да наруши нюансиран баланс в отношенията между търсенето и предлагането, тъй като OPEC + се придвижва към вдигане на горните граници на продукцията, за да отговори на нарастващото глобално търсене.

    Въпреки че предизвикателствата остават по пътя към сключване на ядрена сделка, появата на конструктивни разговори все още плаши петролния пазар. WTI е нараснал с над 36% тази година, което го прави уязвим за извличане на печалба близо до съпротива на ключови диаграми на $ 66,50. Продължителните опасения относно вирусното възраждане в някои азиатски икономики, особено Индия, Япония и Тайван, също хвърлят сянка върху перспективите за търсене на енергия.

    Междувременно Американският петролен институт (API) отчете 0,620 милиона барела натрупани суровини за седмицата, приключваща на 14 май, в сравнение с прогнозираното увеличение от 1,68 милиона барела. През предходната седмица запасите са намалели с 2,53 милиона барела, което подчертава нарастващото търсене на гориво, тъй като икономическото възстановяване набира скорост.

    преговори САЩ суров петрол Иран

    Оценка на новината

    5.00