• Златото може да ''скочи'' обратно към рекордно високи стойности

    Златото може да ''скочи'' обратно към рекордно високи стойности

    Според стратези цената на златото може да достигне до 1900 долара.

    Златото може да ''скочи'' обратно към рекордно високи стойности

    Ричард Кели, ръководител на глобалната стратегия на TD Securities, сподели: „Златото имаше феноменален пробив през миналата година и когато това се обърна, мисля, че изплаши няколко инвеститори“.

    Спот цената на златото достигна рекорден връх от 2063 долара за тройунция през август миналата година. Данните на Refinitiv обаче показват, че сега те възлизат на 1877 долара.

    Златото беше под натиск през първите няколко месеца на 2021 г. Това се случи на фона на рязък скок на доходността на Министерството на финансите на САЩ.

    Търговците започнаха да се обзалагат, че инфлацията ще накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти и да ограничи приспособителната си парична политика. Традиционно златото се разглежда като хеджиране срещу инфлацията, но всякакви опити на централните банки да овладеят инфлацията обикновено са лоши за кюлчета.

    Ричърд Кели също отбеляза връзката на златото с щатския долар. Тъй като златото обикновено се оценява в долари, всяко падане на валутата може да повиши цената му.

    Кели вярва, че доларът - и дори други основни валути като еврото - сега изглеждат "богати" , което предполага евентуален спад в цената на златото.

    „Златото е относително евтино, така че когато се опитвате да помислите за това позициониране, златото определено е това, което все още има възможност за наваксване“, добави Кели.

    Кели добави, че дори златото да достигне 1900 долара, „или дори по-високо, това все още е област, която има обхват предвид това, което виждаме с лихвените проценти, като се има предвид това, което виждаме с динамиката на инфлацията и просто цялостното недостатъчно позициониране в тази страна на нещата, това със сигурност е догонваща сделка, която може да има повече крака."

    JPMorgan заяви, че институционалните инвеститори се отказват от биткойн в полза на златото. Криптовалутата беше започнала да печели репутация като вид „цифрово злато“, предлагащо защита от инфлация.

    инфлация Фед JPMorgan цената на златото

    Оценка на новината

    5.00