• Индийската рупия е изложена на риск, тъй като RBI намалява прогнозите за БВП

    Индийската рупия е изложена на риск, тъй като RBI намалява прогнозите за БВП

    USD/INR може да се подготви за удължаване на последните печалби след отскачане от ключовата зона за подкрепа.

    Индийската рупия е изложена на риск, тъй като RBI намалява прогнозите за БВП

    Индийската рупия /INR/ се оказва под натиск срещу щатския долар, след като Резервната банка на Индия (RBI) поддържа референтния си процент на обратно изкупуване непроменен на ниво от 4,00% през юни. Това беше широко очаквано. Изненадата дойде за финансовата 2022 г., понижавайки прогнозите за растеж. БВП се очаква да достигне 9,5% спрямо 10,5% по-рано. Централната банка също обяви по-висок размер на покупките на облигации за второто тримесечие на стойност около 1,2 трилиона INR, което вероятно усилва слабостта в рупията.

    При последното решение за лихвените проценти на RBI през април, централната банка представи план за закупуване на държавни облигации от 1 трилион рупии, който изглеждаше яростен, подтиквайки USD/INR към нивата, наблюдавани за последно през юни 2020 г. Потвърждение на целта за инфлация от 2 - 6% за фискалната година 2022 - 2026 може също да остави няколко инвеститори разочаровани, че няма по-агресивен подход.

    По-широки печалби от индийската рупия и Nifty 50 от средата на април са настъпили въпреки нарастването на случаите на местни коронавируси. Това може да се дължи отчасти на колебанието на министър-председателя Нарендра Муди да обмисли блокиране в цялата страна. Пазарите може да се радват на възстановяване от вълната. Експоненциалният растеж в случаите на заболели от коронавирус  значително се забави в последно време.

    USD/INR вероятно ще следи отблизо американския отчет за неселскостопанските заплати. Звездният доклад за заетостта на ADP от четвъртък предлага преглед на това как пазарите могат да реагират на по-добър от очакваното доклад за работните места. По-конкретно, по-добрият растеж на заплатите може допълнително да стимулира повишаването на доходността на хазната, тъй като очакванията на ФЕД се намаляват. Това може да изведе USD/INR по-високо в близко бъдеще.

    РБИ USD Nifty 50 INR

    Оценка на новината

    5.00