• Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината

    Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината

    Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията.

    Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината

    Това е един от изводите от проучването на ManpowerGroup България „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H2/2021), което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. Почти половината (49%) от анкетираните 513 работодатели споделят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а два процента прогнозират по-висок ръст, като в повечето компании тази промяна ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

    „Обнадеждаващо е, че по-малко от един процент от българските работодатели планират да намалят месечните възнаграждения, докато всяка втора компания предвижда увеличения. Интересна тенденция в секторите „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг“ е изравняването на нивата на заплатите в София и в страната - развитие, породено до голяма степен и от възможностите за дистанционна работа, които се наложиха като норма през последната година,” коментира Мария Стоева, мениджър екип „Продажби и бизнес развитие” в ManpowerGroup България.

    Липсата на кандидати за дефицитни позиции е една от основните причини работодатели от различни бизнес сектори да планират ръст на възнагражденията, за да си осигурят достъп до таланти. Масови увеличения се очакват в сектора с най-голямо търсене на специалисти - „Информационни технологии“, където 66% от анкетираните планират да увеличат месечните възнаграждения. В сектор „Производство” 49% от работодателите споделят сходни планове, 44% прогнозират ръст в сектор „Търговия” и 58% - в сектор „Консултантска дейност”. Увеличения се планират и в сектор „Туризъм и хотелиерство“, „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“. Най-висок ръст на месечните възнаграждения се очаква в регионите на София, Бургас и Варна, където работодателите прогнозират увеличение между 10% и 20%, както и в Пловдив с планирано увеличение в рамките на 10%.

    По отношение на допълнителните придобивки работодателите споделят по-умерени планове - 76% не прогнозират съществени промени в тази посока и 23% планират да добавят нови придобивки към месечните пакети на служителите или да увеличат размера на съществуващите.

    „Вследствие на COVID-19 все повече компании започнаха да предлагат работа от разстояние за позиции, които го позволяват, и допълнителни здравни услуги като психологически консултации. Те се превърнаха в търсени придобивки от страна на кандидатите, но не трябва да забравяме, че отличните условия на труд, добрата организация на работните процеси и индивидуализирането на работните предложения според очакванията и нуждите на служителите остават приоритет за талантите, които търсят дългосрочни кариерни перспективи,” допълни Мария Стоева.

    Проучването „Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” е първото от серия регулярни анализи на ManpowerGroup България за плановете на работодателите в тази област. Те ще се провеждат в края на всяко шестмесечие, за да идентифицират нагласите им за следващата половин година.

    дефицит на кадри възнаграждения ManpowerGroup България

    Оценка на новината

    5.00