• Китай все още не успява да постигне споразумение за намаляване на търговския си излишък в САЩ

    Китай все още не успява да постигне споразумение за намаляване на търговския си излишък в САЩ

    Американско-китайските търговски преговори са в застой.

    Китай все още не успява да постигне споразумение за намаляване на търговския си излишък в САЩ

    Китайските покупки на американски стоки все още не достигат нивата на търговско споразумение, въпреки че общият китайски внос от САЩ е нараснал.

    Това отчита анализ, направен в понеделник от американския Институт за международна икономика ''Петерсън''.

    През януари 2020 г., преди пандемията на коронавируса и при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Китай се съгласи да купи най-малко 200 милиарда долара повече в американски стоки и услуги през следващите две години спрямо нивото от 2017 г. Известно като търговска сделка от първа фаза, споразумението за покупка включва специфично земеделие, енергетика и произведени продукти.

     

    Към юни обаче данните на китайското и американското правителство показват, че Китай е купил по-малко от 70% от целта за годината до момента, според изчисленията на старши сътрудника на института ''Петерсън'' - Чад П. Баун. Покупките в селското стопанство отново са най-близо до постигането на нива на споразумение, на 90% от целта, според американските данни, които Боун цитира.

    Дефицитът идва, тъй като търговията между двете страни е нараснала, според китайските митнически данни.

    Вносът на Китай от САЩ през първата половина на годината се е увеличил до 87,94 млрд.долара, което е с 55,5% повече от същия период на 2020 г. и с близо 49,3% от първите шест месеца на 2019 г.

    Междувременно Китай е изнесъл стоки на стойност 252,86 млрд.долара за САЩ през първата половина на 2021 г. - с 42,6% повече от същия период през 2020 г. и с 26,8% повече от първата половина на 2019 г.

    В резултат на това САЩ остават най-големият търговски партньор на Китай на базата на една държава, въпреки търговското напрежение, което ескалира при управлението на Тръмп.

    През последните няколко години, под управлението на Тръмп, САЩ наложи мита върху китайски стоки на стойност милиарди долари в опит да отговори на дългогодишни оплаквания по въпроси като липса на достъп до пазара и защита на интелектуалната собственост. Пекин отговори със собствените си мита върху американските стоки.

    Откакто встъпи в длъжност през януари, президентът Джо Байдън запази митата и санкциите от епохата на Тръмп срещу големи китайски технологични компании като Huawei, като същевременно обяви допълнителни санкции срещу китайски образувания.

    Но Байдън „все още не е формулирал търговска стратегия или друг подход, който наистина би бил ефективен за противодействие на икономическата мощ на Китай“, заяви Майкъл Хирсън, ръководител на практика за Китай и Североизточна Азия в Eurasia Group.

    По време на среща на високо равнище между служителите на двете страни в понеделник китайският външен министър Уанг Йи заяви, че САЩ трябва да премахнат митата, като част от три по-широки искания от Китай, заяви министерството.

    Висши служители на американската администрация не споменаха тарифите в разговор с репортери за срещата на китайските служители със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман. По-скоро американските власти заявиха, че Шерман отбелязва опасения относно нелоялната търговска и икономическа практика.

    Търговското споразумение от първа фаза призова за преразглеждане на сделката, но тази среща все още предстои да се проведе отчасти поради пандемията на коронавируса и смяната на ръководството на Белия дом.

    През първата година от търговското споразумение от първа фаза, през 2020 г., китайските покупки са били по-малко от 60% от целта, въз основа на данните на двете страни.

    Излишъкът от търговия на Китай със САЩ, който Тръмп се опита да намали, остава близо до историческия връх от 32,58 млрд.долара през юни, показват данните от митниците.

    На пресконференция в средата на юли говорителят на Министерството на търговията, Гао Фън, отказа да потвърди дали все още се прилага споразумението от първа фаза.

    Вместо това той каза, че Китай винаги е насърчавал двете страни да "работят заедно, за да създадат атмосфера и условия за прилагане на споразумението".

    преговори САЩ Китай търговско споразумение

    Оценка на новината

    5.00