• Barclays надхвърли прогнозите за печалба

    Barclays надхвърли прогнозите за печалба

    Barclays също обяви увеличено разпределение на капитала на акционерите.

    Barclays надхвърли прогнозите за печалба

    Barclays победи очакванията за печалба през второто тримесечие в сряда и повиши възвръщаемостта на акционерите, като инвестиционното банкиране и акционерният бизнес отчитат рекордни приходи.

    Британският заемодател отчита тримесечна приписвана печалба от 2,1 милиарда британски лири (2,9 милиарда долара), спрямо 90 милиона британски лири за второто тримесечие на 2020 г. Анализаторите очакваха нетен отчетен доход от 1,7 милиарда британски лири за трите месеца до края на юни, според към Refinitiv данни.

    Акциите и таксите за инвестиционно банкиране са се увеличили съответно с 38% и 27% през второто тримесечие.

     

    Barclays също обяви увеличено разпределение на капитала на акционерите, с полугодишен дивидент от 2 пенса на акция и допълнително изкупуване на акции до 500 милиона британски лири.

    Банката също е забелязала значително намаляване на провизиите за кредитни загуби, както е посочено в нейния отчет за приходите през първото тримесечие, и е успяла да освободи близо 800 милиона британски лири от провизиите си за обезценка на кредит за разлика от таксата от 1,6 милиарда британски лири, направена за същия период на 2020 г.

    „Нашата рентабилност, стабилната капиталова позиция и балансът ни позволиха да увеличим разпределението на капитала на акционерите“, заяви главният изпълнителен директор Джес Стейли в изявление, добавяйки, че банката наблюдава възраждане на дейността в бизнеса си.

    „Нашият бизнес с CIB (корпоративно и инвестиционно банкиране) е в добра позиция да се възползва от продължаващия растеж на пазарите на дългови и акционерни капитали, като приходите от такси за глобалните пазари и инвестиционното банкиране нараснаха с 36% от 2019 г. насам и нашите силни търговци на дребно са готови да подкрепят и се възползват от възстановяването на потребителите."

    Акциите на Barclays спечелиха 4,7% в началото на търговията. Други акценти за тримесечието: Приходите на групата достигнаха 5,4 милиарда британски лири, частично в сравнение с 5,34 милиарда британски лири преди година.

    Съотношението CET 1, мярка за банкова платежоспособност, достигна 15,1%, в сравнение с 14,2% преди година. Търговският бизнес с фиксиран доход, валути и стоки (FICC) е спаднал с 37% през първата половина на годината в сравнение с бум през първата половина на 2020 г., тъй като предизвиканата от коронавирус волатилност на пазара предизвика скок в обемите на търговия.

    По-рано от Barclays посочиха, че очаква разходите да нараснат през 2021 г. в сравнение с предходната година, поради разходи, свързани с коронавируса, преглед на недвижимите имоти, по-нататъшни действия по структурни разходи и увеличение на заплатите.

    печалба Barclays акционери прогнози

    Оценка на новината

    5.00