• Икономиката на еврозоната се е разраснала с над 2% през второто тримесечие

    Икономиката на еврозоната се е разраснала с над 2% през второто тримесечие

    Португалия, Австрия и Латвия регистрират най-високите тримесечни темпове на растеж.

    Икономиката на еврозоната се е разраснала с над 2% през второто тримесечие

    Икономиката на еврозоната се разшири през второто тримесечие на тази година, тъй като различните правителства се върнаха на пръсти около възобновяването на икономиката, показват предварителните данни.

    19-членната икономика е нараснала с 2% през трите месеца до края на юни, според предварителните оценки, публикувани в петък от Евростат. Регионът се сви с 0,3% през първото тримесечие и 0,6% през последното тримесечие на 2020 г. - две поредни тримесечия на икономическо свиване се определят като техническа рецесия.

    В сравнение със същото тримесечие преди година, последното отчитане на БВП представлява увеличение от 13,7%.

    Португалия, Австрия и Латвия регистрират най-високите тримесечни темпове на растеж.

    Икономическите перспективи обаче остават деликатни. Силно трансмисивният вариант на делта Covid-19 доведе до скок на инфекции през последните седмици в много страни. Въпреки че броят на хоспитализациите не е бил силно засегнат и броят на инокулациите срещу вируса е набрал темп, смята се, че някои потребители ще се въздържат да се радват на нови свободи, тъй като случаите на Covid-19 продължават да нарастват.

    „Гледайки напред, ние поддържаме нашата гледна точка, както и консенсусът, че третото тримесечие ще бъде още по-добро, тъй като инерцията се пренася непрекъснато, но се очертават отрицателни рискове“, заяви Клаус Вистесен, главен икономист за Европа.

    От друга страна, последният брой на брутния вътрешен продукт достигна годишно 6,5% за второто тримесечие, доста под пазарните очаквания, но малко по-висок от предходния тримесечен период.

    Като цяло Европейската централна банка очаква БВП в еврозоната да достигне 4,6% до края на годината, последван от 4,7% през следващата година.

    В отделно публикуване на данни Евростат заяви, че годишната инфлация се очаква да достигне 2,2% в еврозоната този месец. Това ще се увеличи с 1,9% през юни.

    Участниците на пазара и централните банкери са силно фокусирани върху този набор от данни, докато се опитват да определят дали скорошното покачване на потребителските цени е преходно или не. Продължителният период на по -висока инфлация би предизвикал намаляване на паричните стимули.

    Целта на ЕЦБ е да поддържа инфлация от 2%. Базираната във Франкфурт институция заяви, че се очаква инфлацията да се увеличи през следващите месеци, но това ще се успокои отново през новата година.

    икономика Еврозона БВП в еврозоната пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00