• Крипто икономиката е на път да се разрасне

    Крипто икономиката е на път да се разрасне

    Интересът към биткойн остава висок, тъй като оригиналната криптовалута нарасна тази година, достигайки рекордна цена над 60 000 долара този месец.

    Крипто икономиката е на път да се разрасне

     

    Mastercard се готви да обяви, че всяка от хилядите банки и милиони търговци в разплащателната си мрежа скоро може да интегрира криптовалута в своите продукти, научи CNBC.

    Това включва биткойн портфейли, кредитни и дебитни карти, които печелят награди в криптовалута и позволяват да се изразходват цифрови активи, както и програми за лоялност, при които точките на авиокомпаниите или хотелите могат да бъдат конвертирани в биткойни.

    За целта мрежата за плащания си партнира с Bakkt, крипто фирмата, наскоро отделена от Intercontinental Exchange, която ще бъде задкулисният доставчик на попечителски услуги за тези, които се регистрират, казаха ръководители на двете фирми пред CNBC.

    „Искаме да предложим на всички наши партньори възможността по-лесно да добавят крипто услуги към всичко, което правят“, каза в интервю Шери Хеймънд, изпълнителен вицепрезидент на Mastercard за дигитални партньорства. „Нашите партньори, независимо дали са банки, финансови технологии или търговци, могат да предложат на своите клиенти възможността да купуват, продават и държат криптовалута чрез интеграция с платформата Baktt. Съобщението може да доведе до значително разширяване на начина, по който обикновените американци печелят и харчат биткойни и други криптовалути.''

    Mastercard управлява една от доминиращите глобални разплащателни мрежи заедно с Visa и има връзки с повече от 20 000 финансови институции по целия свят. Според компанията се използват 2,8 милиарда Mastercard.

     

    Интересът към биткойн остава висок, тъй като оригиналната криптовалута нарасна тази година, достигайки рекордна цена над 60 000 долара този месец.

    Американските регулатори позволиха на фондовата индустрия да предлага биткойн ETF за първи път този месец, докато големи институционални инвеститори като облигационния гигант Pimco заявиха, че обмислят търговия с криптовалути. Този интерес накара клиентите на Mastercard да поискат от мрежата помощ при предоставянето на крипто услуги, според Хеймънд. По този начин банките могат да държат клиентите на собствените си платформи, вместо да виждат как долари мигрират към крипто борси, каза тя.

    Акциите на Bakkt, която започна да се търгува като публична компания миналата седмица, поскъпнаха с повече от 70% след новината.

    Mastercard и Bakkt трябваше да обявят партньорството си по-късно в понеделник на годишната конференция Money20/20 в Лас Вегас. Освен че предоставя крипто портфейли и кредитни карти за банките, партньорството означава, че дори търговци и ресторанти могат да започнат да предлагат награди в биткойни вместо традиционни точки, според главния изпълнителен директор на Bakkt Гавин Майкъл.

    Съществуващите точки могат да бъдат конвертирани в криптовалути по курсове, определени от участващите компании, което дава възможност на клиентите да спечелят доходност, каза той.

    „Ние намаляваме бариерите за влизане, позволявайки на хората да вземат нещо като вашите наградни точки и да ги търгуват в криптовалута“, каза Майкъл в интервю. „Това е лесен начин да започнете, защото не използвате пари в брой, влагате нещо, което е неактивен актив, в баланса ви и ние ви позволяваме да започнете работа."

    Мastercard businessnews.bg Bakkt крипто икономика

    Оценка на новината

    0