• Deutsche Bank отчете печалба за пето поредно тримесечие

    Deutsche Bank отчете печалба за пето поредно тримесечие

    Германският кредитор потвърди целите си за 2022 г.

    Deutsche Bank отчете печалба за пето поредно тримесечие

     

    Deutsche Bank отчете спад в приходите в отдела си за инвестиционно банкиране в сряда, но все пак успя да надмине очакванията и да отчете печалбата си за пето поредно тримесечие.

    Банката отчете нетна печалба от 194 милиона евро (225 милиона долара) за трите месеца до септември. Според данни на Refinitiv анализаторите са оценили нетна печалба от 135 милиона евро за третото тримесечие. Това е най-дългата поредица от тримесечни печалби за банката от 2012 г., според Ройтерс.

    Звеното за инвестиционно банкиране отново беше под светлината на прожекторите с печалба преди данъци, по-ниска от преди година. Deutsche Bank заяви, че при търговията с фиксиран доход и валутата се наблюдава спад на нетните приходи с 12% на годишна база, тъй като пазарите показаха по-малка волатилност.

    „Приходите на ниво група са нараснали с 2%, в инвестиционната банка са намалели с 6%. Но отново, това е много силно третото тримесечие“, отбеляза Джеймс фон Молтке, главен финансов директор в Deutsche Bank.

    В бъдеще Deutsche Bank вярва, че различна лихвена среда, дигитализация и други фактори ще продължат да подкрепят нейния бизнес.

    „Има много неща, които се случват и които трябва да са от полза за нашия бизнес модел през следващото десетилетие“, добави фон Молтке.

    Други акценти за това тримесечие:

    • Провизиите за кредитни загуби възлизат на 37 милиона евро, което е по-малко от 53 милиона евро преди година.
    • Приходите нараснаха до 6 милиарда евро от 5,9 милиарда евро преди година.
    • Коефициентът CET 1, мярка за платежоспособност на банката, възлиза на 13%, което е спад от 13,2% в края на предходното тримесечие.
    • Германският кредитор също потвърди целите си за 2022 г. Акциите му поевтиняха с 2,7% при ранните сделки в сряда, но са по-високи с около 32% от началото на годината. Той разби прогнозите за второто тримесечие въпреки поредния спад в приходите от търговия.

    Един от основните въпроси за участниците на пазара в този момент е дали по-високите потребителски цени ще останат. Досега централните банки твърдят, че ценовият натиск е временен, но мнозина не са съгласни с тях.

    „Това ще бъде повече от преходно“, каза фон Молтке. „Има основателни причини да смятаме, че с времето се нормализира, тъй като някои от тези конкретни смущения преминават през системата. Но отново виждаме, че корпоративните клиенти ни казват, че виждат повече постоянство в инфлационния натиск в бизнеса си, отколкото бихме искали да видим“, добави той.

    инвестиция Deutsche Bank businessnews.bg Refinitiv нетна печалба

    Оценка на новината

    5.00