• Цените на хранителните продукти в Китай се покачват всяка седмица

    Цените на хранителните продукти в Китай се покачват всяка седмица

    Нарастващите разходи за суровини намалиха печалбите на производителите.

    Цените на хранителните продукти в Китай се покачват всяка седмица

    Цените за храни и други стоки в Китай се покачват бързо, увеличавайки натиска върху политиците, натоварени да поддържат стабилен растеж.

    Кошница с 30 зеленчуци достигна 5,99 юана за килограм (2,06 долара за паунд) през седмицата, приключила на 31 октомври, с 6,6% повече от предходната седмица. През седмицата, приключила на 26 септември, цената на килограм е била 4,39 юана (1,51 долара за паунд).

    Инфлационният натиск и затягащата траектория на паричната политика на други страни ще ограничат обхвата на Китай, за да облекчи своята парична политика, каза Брус Панг, ръководител на макро и стратегически изследвания в China Renaissance.

    Ограничената способност за облекчаване на паричната политика означава, че Китай ще се нуждае от повече подкрепа от фискалните и индустриалните политики, за да предотврати стагфлацията, каза Панг. Той очаква икономиката да нарасне с около 4% до 5% през четвъртото тримесечие.

    Стагфлацията е икономическо явление, при което цените се покачват, но бизнес активността стагнира, което води до висока безработица и намалена покупателна способност на потребителите.

    През нощта Федералният резерв на САЩ заяви, че ще започне да съкращава покупките на активи - отдалечаване от стимулите от ерата на пандемията и към затягане на паричната политика. Народната банка на Китай не е посочила изрично дали решенията й се основават на паричната политика на САЩ.

    Последният седмичен доклад на китайското министерство на търговията потвърди тенденцията на покачване на цените на храните. Но данните, публикувани във вторник следобед, бяха изтрити от сайта на министерството от сряда сутринта. Той показа, че седмицата, приключила на 31 октомври, е отбелязала увеличение на цените на храните с 3,7% спрямо предходната седмица, като цените на свинското месо са се повишили с 10,6%, а тези на пилешките яйца с 6,4%, според доклад на наличните данни за Вестник на китайската комунистическа партия People's Daily. Общият ръст на цените на храните последва увеличение от 4,3% през предходната седмица.

    Индексът на потребителските цени, който измерва разходите за потребителите, вероятно удвои темпа си на растеж през октомври „до голяма степен поради рязкото възстановяване на инфлацията на храните, тъй като цените на зеленчуците се повишиха при по-ниско предлагане поради неблагоприятни метеорологични условия, което повече от компенсира понижените цени на свинското месо“, Икономистът от Morgan Stanley Робин Син и неговият екип заявиха в доклад, разпространен в четвъртък.

    Въпреки това, тяхната прогноза за 1,5% годишно увеличение на индекса на потребителските цени през октомври остава сравнително ниска. Xing отбеляза „потиснато“ потребителско търсене, особено след като властите обявяват по-строги ограничения за пътуване, за да контролират скока на случаите на коронавирус през последните няколко дни.

    Докато цените на хранителните продукти се покачват, те са в застой там, където се съхранява по-голямата част от китайското домакинство - в недвижими имоти. Според Moody's имотите представляват около 70% до 80% от богатството на домакинствата в Китай и управляват около 10% от доходите на домакинството.

    Една от най-важните регулаторни кампании на Пекин през последните 18 месеца беше репресиите срещу силното разчитане на дълга на масивната индустрия за недвижими имоти. Притесненията за последиците от неизпълнение на задълженията на задлъжнелия разработчик Evergrande разтърсиха световните инвеститори по-рано тази година.

    Пазарът на жилища се срина, въпреки че цените могат да варират значително в зависимост от града и региона.

    Ранен поглед върху цените на новите жилища през октомври едва се повишиха спрямо предходния месец, нараствайки с 0,09% и отбелязвайки четвърти пореден месец на забавяне на растежа, според данни за индустрията от China Index Academy. Официалните нови данни за цените на жилищата за миналия месец трябва да излязат на 15 ноември.

    САЩ Китай businessnews.bg стагфлация ръст в цените на храните

    Оценка на новината

    5.00