• Продажбите на дребно съживяват икономиката на Австралия

    Продажбите на дребно съживяват икономиката на Австралия

    Статистиката показва, че продажбите на дребно са скочили с 4,9% през октомври до 31,1 милиарда австралийски долара.

    Продажбите на дребно съживяват икономиката на Австралия

     

    Продажбите на дребно в Австралия се възстановиха с гръм и трясък през октомври, след като премахването на много ограничения за оставане вкъщи отприщи вълна от отложено пазаруване.

    Данните на Австралийското статистическо бюро, публикувани в петък, показват, че продажбите на дребно са скочили с 4,9% през октомври до 31,1 милиарда австралийски долара (22,31 милиарда долара), удължавайки вече силния отскок от 1,7% през септември. Това бяха почти двойни пазарни прогнози за ръст от 2,5%, като магазините за дрехи се похвалиха с печалби от почти 28%; универсални магазини 22% и ресторанти 12%.

    Харченето на пари означава, че секторът на търговията на дребно с 360 милиарда австралийски долара ще има голям принос за икономическия растеж.

    „Реалните потребителски разходи могат да се върнат с 10% през това тримесечие", каза Марсел Тиелиант, старши икономист в Capital Economics. „И тъй като процентът на спестяванията на домакинствата все още е много висок, потреблението ще продължи да се увеличава с бързи темпове през следващата година."

    Националните нива на ваксинация от 86% позволиха на Сидни и Мелбърн да отворят отново почти без ограничения.

    Разходите за банкови карти този месец са с около 10 процентни пункта над нивата преди пандемията и онлайн търговците на дребно отбелязват страхотен Черен петък, когато сезонът на коледното пазаруване навлиза с пълна сила. Това е добре дошъл тласък за икономиката, тъй като потреблението на домакинствата възлиза на около 55% от брутния вътрешен продукт и беше основната жертва на блокирането през третото тримесечие.

    Официалният доклад за БВП излиза следващата седмица и може да покаже спад от около 3% през третото тримесечие, въпреки че силното представяне на износа на Австралия ще компенсира част от болката.

    Анализатори от CBA оценяват, че икономиката се е свила с 3,5% през тримесечието, което би било вторият най-голям спад в историята, докато Westpac подобри прогнозата си до свиване от 2,5% спрямо предишна прогноза за спад от 4,0%.

    продажби на дребно БВП Австралия businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00