• Инфлацията в Обединеното кралство достигна 10-годишен връх

    Инфлацията в Обединеното кралство достигна 10-годишен връх

    Комитетът по паричната политика на Английската централна банка ще заседава в четвъртък, за да реши дали да затегне паричната политика.

    Инфлацията в Обединеното кралство достигна 10-годишен връх

    Инфлацията в Обединеното кралство се покачи до 10-годишен връх през ноември, тъй като потребителските цени продължиха да растат преди срещата на Банката на Англия по паричната политика в четвъртък.

    Индексът на потребителските цени се повиши с 5,1% през 12-те месеца до ноември, спрямо 4,2% през октомври, което само по себе си беше най-стръмният наклон от десетилетие и повече от удвои целта на централната банка.

    Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха отчитане от 4,7% за ноември, а Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще достигне 5% през пролетта на 2022 г., преди да се забави към целта си от 2% в края на 2023 г.

    На месечна база инфлацията в Обединеното кралство се е повишила с 0,7% през ноември спрямо октомври, над анкета на Ройтерс за увеличение от 0,4%.

    Основният CPI, който изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюна, се повиши с 4% на годишна база при прогноза на Ройтерс от 3,7% и 0,5% на месец спрямо прогнозата от 0,3%.

    Комитетът по паричната политика на Английската централна банка ще заседава в четвъртък, за да реши дали да затегне паричната политика, като инфлацията се увеличава и пазарът на труда остава стабилен, но бързото разпространение на варианта на omicron Covid-19 хвърли нова несигурност върху икономическото възстановяване в краткосрочен план. .

    MPC се противопостави на очакванията на пазара през ноември, като гласува 7-2 за задържане на лихвените проценти на историческия им минимум от 0,1%, но анализаторите са разделени по въпроса дали ще дръпне спусъка за повишаване на лихвите в четвъртък в светлината на появата на омикрон.

    „За съжаление на потребителите, пиковата инфлация все още може да бъде след няколко месеца. Днешните данни за CPI служат само за увеличаване на натиска върху Bank of England да повиши лихвените проценти на срещата на MPC утре“, каза Ричард Картър, ръководител на изследването на фиксирани лихви в Quilter Cheviot.

    инфлация пандемията COVID-19 Bank of England businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00