• Икономистите предупреждават за инфлационното неравенство през 2022 г.

    Икономистите предупреждават за инфлационното неравенство през 2022 г.

    Експертите се опасяват, че бедността ще нарасне в началото на 2022 г.

    Икономистите предупреждават за инфлационното неравенство през 2022 г.

    Пандемията Covid-19 ще доведе до нова ера на инфлационно неравенство, в която бедните домакинства поемат тежестта на покачващите се цени, предупреждават икономисти.

    Това е така, защото по-голяма част от бюджета им отива за категории, които са нараснали в цената. Храната е нараснала с 6,4% през последната година, например, докато бензинът скочи с огромните 58%. И сега много хора са изправени пред тези по-високи цени, тъй като федералните програми за стимулиране избледняват.

    Неотдавнашен анализ на бюджетния модел на Penn Wharton установи, че домакинствата с ниски и средни доходи са похарчили около 7% повече през 2021 г. за същите продукти, които са закупили през 2020 г. или през 2019 г. Това се изразява в около 3500 долара за средното домакинство.

    За разлика от тях, разходите на богатите домакинства са се увеличили само с 6%.

    Това несъответствие е типично по време на инфлационни периоди, сподели Кент Сметърс, който ръководи модела на Penn Wharton. Но от 80-те години на миналия век – последния път, когато цените се покачиха толкова бързо – домакинствата с по-високи доходи пренасочват повече от разходите си от стоки към услуги. Например, през 2020 г. храната е била 12,7% от бюджета за първите 5% от домакинствата, в сравнение с 16% от бюджета за най-ниските 20%.

    Междувременно свързаните с пандемията смущения в производството повишиха цената на стоките, на които разчитат бедните домакинства.

    Констатациите съвпадат с анализ на данните за кредитни и дебитни карти от икономиста от Harvard Business School Алберто Кавало в началото на пандемията. Той показа, че потребителите с ниски доходи са имали повишения на цените, които са били приблизително двойно по-високи от тези на по-богатите.

    През 2019 г. съвместен документ на изследователи от Колумбия и Лондонското училище по икономика изчисли, че около 3 милиона повече хора биха се квалифицирали като живеещи в бедност, ако доходите им бъдат коригирани спрямо нивата на инфлация, които изпитват.

    Сега експертите се опасяват, че бедността ще нарасне в началото на 2022 г., тъй като федералните обезщетения, свързани с пандемията, постепенно отпадат и мащабният пакет за социални разходи на президента Джо Байдън избледнява в Конгреса. Особено тревожен е краят на месечните плащания на данъчния кредит за деца, който осигуряваше на семействата 300 долара на месец за всяко дете под 6 години и 250 долара за по-големи деца.

    САЩ инфлация пандемията COVID-19 businessnews.bg

    Оценка на новината

    0