• Инфлацията се е повишила със 7% през последната година

    Инфлацията се е повишила със 7% през последната година

    Годишното повишаване е с най-бързият ръст от юни 1982 г. насам.

    Инфлацията се е повишила със 7% през последната година

    Инфлацията нарасна с най-бързия си 12-месечен темп от близо 40 години през декември, според стриктно наблюдавана оценка, публикувана от Министерството на труда в сряда.

    Индексът на потребителските цени, показател, който измерва разходите за десетки артикули, се е увеличил със 7%, според Бюрото по трудова статистика на департамента. На месечна база CPI нарасна с 0,5%. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха показателят да се увеличи със 7% на годишна база и с 0,4% от ноември.

    Годишният ход беше най-бързият ръст от юни 1982 г. и идва на фона на недостиг на стоки и работници и след безпрецедентни парични потоци през американската икономика от Конгреса и Федералния резерв.

     

    С изключение на цените на храните и енергията, така нареченият основен CPI нарасна с 5,5% на годишна база и с 0,6% спрямо предходния месец. Това в сравнение с оценките от 5,4% и 0,5%. За основната инфлация това беше най-големият годишен ръст от февруари 1991 г.

    Разходите за подслон, които съставляват близо една трета от общите, нараснаха с 0,4% за месеца и 4,1% за годината. Това беше най-бързото темпо от февруари 2007 г. Цените на употребяваните превозни средства, които бяха основен компонент от нарастването на инфлацията по време на пандемията Covid-19 поради ограничения на веригата за доставки, които ограничиха производството на нови превозни средства, се повишиха с още 3,5% през декември, което доведе до увеличение от преди година до 37,3%.

    Обратно, цените на енергията се понижиха предимно за месеца, като паднаха с 0,4%, тъй като мазутът се понижи с 2,4%, а бензинът спадна с 0,5%. Все пак комплексът като цяло нарасна с 29,3% за 12-месечния период, включително печалба от 49,6% за бензина.

    Инфлацията разяжда иначе силното увеличение на заплатите на работниците. Въпреки това, реалните средни почасови доходи отбелязаха малко увеличение от 0,1% за месеца, тъй като общата печалба от 0,6% надхвърли 0,5% заглавното увеличение на CPI. На годишна база реалните печалби намаляха с 2,4%, според изчисленията на BLS.

    Служителите на ФЕД до голяма степен приписват нарастващия инфлационен натиск на специфични за пандемията проблеми, при които недостигът на работници доведе до запушени вериги за доставки и празни рафтове на магазините. 

    Цените на храните се повишиха като цяло с 0,5% за декември и се повишиха с 6,3% на 12-месечна база, най-голямото увеличение от октомври 2008 г.

    Инвеститорите до голяма степен очакват ФЕД да започне да повишава лихвите през март тази година.

    САЩ инфлация прогнози CPI businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00